TRAŽE PRODUŽENJE PRITVORA: Republičko javno tužilaštvo o aferi "Korona ugovori" koja trese Srpsku

O. MATAVULJ

13. 10. 2021. u 07:13

REPUBLIČKO javno tužilaštvo RS zatražilo je da se za još dva meseca produži pritvor Branislavu Zeljkoviću, nekadašnjem direktoru Instituta za javno zdravstvo RS, i direktorima firmi uhapšenim u aferi "Korona ugovori".

ТРАЖE ПРОДУЖЕЊЕ ПРИТВОРА: Републичко јавно тужилаштво о афери Корона уговори која тресе Српску

PRIVOĐENJE Zeljković i Bojić, Foto G. Š.

Osim za Zeljkovića produženje pritvora je zatraženo i za Slavka Bojića, direktora "Prokontrola", Dragana Dubravca direktora "Promedinga" i Saše Markovića direktora agencije "Travel for fan". Svi su osumnjičeni da su počinili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja.

U tužilaštvu navode da im se na teret stavlja da su, koristeći vanrednu situaciju izazvanu pandemijom virusa korona, zajedno i po dogovoru, prilikom javnih nabavki medicinske opreme oštetili budžet RS u znatnom iznosu.

- Doveli su u opasnost živote i zdravlje velikog broja zdravstvenih radnika koji su bili korisnici medicinske opreme (odela i maski), a za koju je utvrđeno da nije bila za medicinsku upotrebu, niti je kao takva pružala odgovarajuću zaštitu od virusa - saopštilo je Tužilaštvo RS.

Dodaju da je produženje pritvora zatraženo zbog bojazni da će boravkom na slobodi ometati postupak uticajem na svedoke, ali i zbog težine krivičnog dela i takozvanog uznemirenja javnosti.

Sumnja se da su osumnjičeni oštetili budžet za više od 790.000 KM. Radilo se kupovini medicinskih maski koje su nabavljane za 0,36 KM po komadu, a Institutu fakturisane po 6,9 KM. Zaštitna odela su nabavljana za 22,5 KM, a fakturisana za 50 KM...

UKC tražio termalne kamere

KAKO saznaju "Novosti", u istrazi protiv Branimira Zeljkovića došlo se do pismenog dokaza da je UKC RS poslao zvaničan dopis Institutu za javno zdravstvo RS u kojem se traži da se što pre nabave termalne kamere. Razlog je kontrola telesne temperature svih zaposlenih, ali i pacijenata koje dolaze u UKC, budući da je situacija s virusom, kako se navodi u dopisu, alarmantna.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)