PROCEDURE PREPREKA ŽIVOTU: Nabavka medicinskog kiseonika u Srpskoj još nije dobila zadovoljavajući epilog

O. MATAVULj

06. 10. 2021. u 08:12

ALEKSANDAR Zolak, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, kaže da je problem nabavke medicinskog kiseonika za zdravstvene ustanove u Srpskoj potencijalno rešen.

ПРОЦЕДУРЕ ПРЕПРЕКА ЖИВОТУ: Набавка медицинског кисеоника у Српској још није добила задовољавајући епилог

Foto UKC RS

- Predstavnik kompanije "Meser" me je obavestio da su u mogućnosti da organizuju dostavu pet cisterni (cisterne od 23 tone) medicinskog kiseonika sedmično, plus kamion kiseonika u bocama. Prvih 150 boca bilo bi dato na revers, jer ih u RS nema dovoljno - saopštio je Zolak.

Prema njegovim rečima, navedene količine bi se uvozile iz Hrvatske i isporučivale u Banjaluku.

- Imajući u vidu da je Ministarstvo zdravlja RS izračunalo da su sedmične potrebe zdravstvenih ustanova u Srpskoj oko 120 tona, može se izvući zaključak da su potrebne količine medicinskog kiseonika obezbeđene i dostupne - rekao je Zolak, navodeći da je molio "Meser" da informaciju proslede resornom ministru Alenu Šeraniću.

REŠENjE Aleksandar Zolak, Foto Agencija za lekove BiH

Višković kaže da je od predsedavajućeg SM BiH Zorana Tegeltije tražio da organizuje sastanak sa Zolakom, kako bi pronašli rešenje.

- Da li u ovoj zemlji iko normalan? Zar administrativne barijere da budu važnije od života - pitao se Višković.

Premijer RS kaže da je sa ministrom zdravlja Srbije Zlatiborom Lončarem razgovarao o mogućnostima isporuke medicinskog kiseonika u RS. Ali, problem je što je Srbija zabranila izvoz kiseonika, ali mu je obećano da će pokušati da to pitanje reše.

- U pravilniku BiH piše da ako se desi da nema dovoljno medicinskog kiseonika da se može koristiti i tzv. industrijski određene čistoće - rekao je Višković.

Naglasio je da nema samo Srpska problem sa kiseonikom, već i bolnice u Sanskom Mostu, Brčkom i druge u FBiH.

- Meni se spočitava da nisam ovlašćen i da nisam imao pravo da analiziram kiseonik koji se do sada koristio. Izvinite, ali ja sam to morao uraditi zbog građana RS - rekao je premijer.

ISPORUKE Radovan Višković, Foto SRNA

Napomenuo je da je od ljudi iz ALM dobio informacije da će u samom pravilniku dati prelazni rok od 90 dana kako bi se otklonile administrativne barijere i kiseonik uvozio po zakonu. Naglasio je i da se interventni uvoz ne može raditi, jer sve bolnice imaju važeće ugovore sa dobavljačima.

- Morali bi raskinute ugovore, a to otvara mogućnost podnošenja tužbi. Drugo pitanje je infrastruktura unutar bolnica, koja pripada dobavljaču. Onda jedan može da ne dozvoli da konkurent koristi njegove tankove. Treće pitanje je nedostatak medicinskih boca na tržištu - kaže Višković.

On kaže da bi zbog svega toga želeo lično da razgovara sa Zolakom, kako bi našli odgovarajuće rešenje.

GRAĐANI NEĆE BITI UGROŽENI

MINISTAR zdravlja RS Alen Šeranić izjavio je da građani neće biti ugroženi kada je u pitanju medicinski kiseonik i da će biti učinjeno sve da se obezbedi kontinuirana nabavka.

- Obavešteni smo od "Mesera" o mogućnostima da Srpskoj doznače 60 tona, a dobili smo obaveštenje i za veće količine u cisternama i bocama - rekao je Šeranić.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!