USTAVNI SUD BIH: Šume u RS nisu vlaštvo Srpske

SRNA

23. 09. 2021. u 21:49

USTAVNI sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u delu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske, piše Srna.

УСТАВНИ СУД БИХ: Шуме у РС нису влаштво Српске

Foto SRNA

- S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rešavanje pitanja državne imovine dok se to ne reši odgovarajućim zakonom na nivou BiH - izjavio je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Govoreći o zahtevu predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltije za rešavanje spora između Ministarstva civilnih poslova u Savetu ministara i federalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u predmetu sticanja državljanstva BiH i Federacije BiH (FBiH) pokrenutom prema zahtevu državljanina Egipta A.G, Mijan je pojasnio da su rešenja ova dva organa bila oprečna.

On je pojasnio da je federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova odbilo zahtev za prijem u državljanstvo, jer se radi o osobi koja predstavlja opasnost za bezbednost po BiH, dok je suprotnog mišljenja bilo Ministarstvo civilnih poslova u Savetu ministara.

- Ustavni sud je spor rešio na taj način što je zaključio da je odluka Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa zakonima koji regulišu pitanja državljanstva, a samim tim i sa Ustavom BiH - naveo je Mijan.

On je dodao da su na sednici bile još neke odluke iz apelacione nadležnosti iz ocene ustavnosti, te da će uskoro biti saopšteno više detalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere