BOŠNJACIMA SMETA ZAKON O ZAŠTITI ĆIRILICE: Nije po Ustavu RS

O. M.

23. 09. 2021. u 19:08

KLUB Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske na današnjoj sednici pokrenuo je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na nedavno usvojeni Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma.

БОШЊАЦИМА СМЕТА ЗАКОН О ЗАШТИТИ ЋИРИЛИЦЕ: Није по Уставу РС

Foto Novosti

Kako je saopšteno Klubu Bošnjaka smatra da je "taj zakon suprotan odredbama ustava entiteta i države, u kojima je jasno definisano da su u BiH jednakopravna oba pisma, i ćirilica i latinica, kao i jezici bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda".

Dodaje se kako Klub Bošnjaka očekuje da će Ustavni sud Republike Srpske staviti van snage ovaj zakon.

- Ukoliko se to ne dogodi Klub Bošnjaka će podneti apelaciju za ocenu ustanovsti Ustavnom sudu BiH - navodi se u saopštenju.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. septembra, na Posebnoj sjednici, Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku.

Zakonom se uređuje sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!