SVETO MESTO ZA SVAKOG SRBINA: Banjac pozdravio najavu izgradnje memorijalnog kompleksa Donja Gradina

S. M.

10. 09. 2021. u 19:56

IZGRADNJA memorijalnog centra u Donjoj Gradini, na mestu nekadašnje ustaškog logora Jasenovac koji će biti svesrpsko svetilište je vest koja raduje celi srpski narod gde god bio, izjavio je Darko Banjac lider Narodne Partije Srpske.

СВЕТО МЕСТО ЗА СВАКОГ СРБИНА: Бањац поздравио најаву изградње меморијалног комплекса Доња Градина

Foto: NPS

- Podatak da će realizaciju projketa sprovesti zajedno Republika Srbija i Republika Srpska dodatno daje na snazi i odlučnosti da konačno sva naša buduća pokoljenja dobiju mesto gde će moći videti koliki je obim stradanja i genocida pretrpio srpski narod - poručio je Banjac.

On kaže da je Donja Gradina za svakog Srbina sveto mesto gde počiva 700.000 nevinih duša, a od čega 20.000 dece.

- Donja Gradina je najveći srpski grad posle Beograda. Ta činjenica obavezuje svakog Srbina da se zauvek čuvamo sećanje na ubijene i podsećamo na zločin koji nikada više ne sme da se dogodi - ističe Banjac.

On kaže da kompleks koji će da se izgradi pomoći kulturi sećanja srpskog naroda da nikada, bez obzira koliko nas ima, ne zaboravimo genocid koji je počinjen nad srpskim narodom.

- Ako zaboravimo naše žrtve, zaboravili smo i ko smo i kojem narodu pripadamo, poručio je Banjac

On se zahvalio predsendiku Srbije Aleksandru Vučiću, srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku i njegovoj svetosti Patrijarhu Porfiriju jer su smogli snage i odlučnosti da započnu realizacije jednog ovakvog kapitalno i istorijskog projekta za sav srpski narod

On podseća da je srpski narod drugi po broju stradalih u Drugom svetskom ratu u logorima, i da je na području Balkana ubijeno više od milion Srba, te da ne sme biti zaboravljeno da je jedino u sistemu koncentracionih logora Jasenovac postojao logor za decu, a da su se nemački oficiri i generali zgražavali na način ubijanja koji se tu primenjivao.

On je dodao da su Srbi narod koji zna da prašta, ali da ne sme zaboraviti zločince i nevine žrtve.

- Budući spomen-kompleks u Donjoj Gradini biće mesto sećanja na Holokaust koji nas uči da je uspomena na žrtve zadatak čitavog naroda, kako se takav zločin nikad ne bi ponovio. Jasenovca, Donje Gradine i nevinih žrtava treba da se setimo svakog dana, da našu decu, mlade generacije od Trebinja do Novog Grada, kao i one Srbe koji žive van RS, učimo o stradanju srpskog naroda, te pamtimo zločine i zločince kojima se znaju imena i prezimena i da njihova imena budu na stubu srama da se zna ko su bili zločinci a ko žrtve - poručio je Banjac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)