NE SMEMO ZABORAVITI JUNAKE SA SOLUNSKOG FRONTA : Zasedala Skupština Udruženja potomaka solunskih dobrovoljaca i boraca Prvog svetskog rata

V. Blagojević

10. 09. 2021. u 18:55

NA SKUPŠTINI poštovalaca i potomaka solunskih dobrovoljaca u Modriči konstatovano je, da je u protekle dve godine urađeno i pored brojnih problema mnogo na afirmaciji značaja borbe za solobodu učesnika proboja Solunskog fronta i boraca u Prvom svetskom ratu sa područja Modriče.

НЕ СМЕМО ЗАБОРАВИТИ ЈУНАКЕ СА СОЛУНСКОГ ФРОНТА : Зaсeдaлa Скупштинa Удружeњa пoтoмaкa сoлунских дoбрoвoљaцa и бoрaцa Првoг свeтскoг рaтa

Foto: V. B.

Prema do sada prikupljenim podacima utvrđeno je da 120 solunskih boraca ima svoje žive potomke, a procenjuje se da je sa područja Modriče u proboju Solunskog fronta učestovalo preko 300 srpskih vojnika. Pored toga preko 550 Srba iz modričkog kraja učestovovalo je u ostalim operacija za slobodu u Velikom rata.

- Pred njima je prvo pala Otomanska imperija 30. oktobra 1918. godine, zatim je Austrougarska kapitulirala 31. oktobra 1918. godina, a nemačka 11. decembra 1918. godine. Zbog ovih činjecia mi mramo doći do svih podatka koji se odnsoe na ratnike sa našeg područaj kao bi ima se bar donekle odužili.- rekao je Milutin Vračević potomak solunaca iz Dugog Polja.

Na Skuipštini je dogovoreno da se na dostojanstven način obeleži 15. septembar kao 103-ća godišnjica od proboja Solunskog fronta i najveće pobede Srpskog naroda u Prvom svetskom ratu kao i državni praznik Srbije i Republike Srpske posvećen Srpskom jedinstvu, slobodi i nacionalnoj zastavi. Pored toga programom rada ovog Udruženja predviđena je izrada publikacije „Modriča u solunska vremena“ u kojoj bi bile sačuvane fotografije i imena boraca sa Solunskog fronta, te da se u saradnji sa sveštenicima SPC dođe preko domovnika do imena svih učesnika proboja Solunskog fronta i učesnika u drugima operacijama u Prvom svetskom ratu.

- Neverovatno je da ovakva Udruženja postoje samo u Banja Luci, Bijeljini i Modriči. Nije valjda da samo zaboravili naše djedove, naše junake iz priča naših baka.Mora se formirati Udruženje na nivou Republike Srpske kako bi zajedno sa sličnim organizacijama iz Srbije otrgli od zaborava naše heroje.- predložio je Branko Kovaćević iz Dugog Polja.

Modriča je sredina u kojoj već nekoliko godina postoji spomenik posvećen Solunskim dobrovoljcima, Udruženje potomaka i poštovalaca solunaca, pa čak i jednagradska ulica nosi ime „Solunskih dobrvoljaca“. U Modriči je prema neki saznanjima izemeđu 20 i 24.novembra 1918 godine formiran Mesni odbor narodnog veća na čelu sa predsednikom Ljubom Jankovićem i sekretarom Jovom Blagojevićem čime je Modriča i zvanično oslobođena od Austrugarske okupacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024