DOBOJ SPREMAN ZA PATRIJARHA: Posle više od osam decenija grad na tri reke ugostiće NJegovu svetost Porfirija

Lj. ĐURIĆ

14. 08. 2021. u 06:50

NAKON više od osam decenija, Doboj će ponovo ugostiti srpskog patrijarha. Dolazak Njegove svetosti, gospodina Porfirija, biće na dan Preobraženja Gospodnjeg, krsne slave Doboja, čime će ovaj praznik dobiti na značaju, i ostaće upisan u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri reke.

ДОБОЈ СПРЕМАН ЗА ПАТРИЈАРХА: После више од осам деценија град на три реке угостиће Његову светост Порфирија

Foto Dobojski Info

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić kaže da uz ogromnu radost zbog ove posete, oseća i veliku odgovornost, jer prvi dolazak patrijarha Porfirija u Republiku Srpsku i Eparhiju zvorničko-tuzlansku nailazi na veliko interesovanje građana i vernika.

- Pripreme za doček patrijarha traju danima. Procena je da će oko 10.000 ljudi tog dana biti na ulicama Doboja, a da bi se sve odvijalo u najboljem redu, angažovali smo sve raspoložive snage Policijske uprave i Gradske uprave, uz punu asistenciju Arhijerejskog namesništva SPC. Već sada mogu reći da smo spremni za ovaj istorijski događaj - kaže Jerinić.

POSETA Patrijarh Porfirije, Foto Tanjug

Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta čelnika Srpske pravoslavne crkve nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo V (Dožić). Tom prilikom, 18. septembra 1938. patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine. Tadašnje narodno slavlje ostalo je u sećanju decenijama.

- Siguran sam da je svaki grad u Srpskoj imao veliku želju da prvi ugosti novog patrijarha, ali su i njegova i Božja volja odlučili da to bude upravo Doboj. Možda je jedan od motiva bio i želja gospodina Porfirija da prva poseta bude kraju odakle potiču njegovi roditelji, koji su poreklom iz okoline Dervente, ali možemo reći da smo i mi njegov širi zavičaj. Kako god, u Doboju na Preobraženje Gospodnje dočekujemo zvanice iz celog regiona, uključujući zvaničnike RS, sveštenstvo i verni narod - naglašava Jerinić.

Foto Lj. Đ.

MURAL U GLAVNOJ ULICI

NA inicijativu gradonačelnika Borisa Jerinića, jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici u Doboju, Svetog Save, biće ukrašena muralom patrijarha srpskog Porfirija, koji izrađuje ovdašnji umetnik Deni Božić, autor brojnih murala u gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna