OVDE SU NJIVE I ŠUME NATOPLJENE SRPSKOM KRVLJU: U RS obeležen Dan stradanja našeg naroda u NDH uz poruku - to je bio genocid!

tanjug

02. 08. 2021. u 23:35

MINISTAR rada i boračko invalidske zaštite RS Duško Milunović rekao je večeras na obeležavanju Dana stradanja Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu kod Novog Grada, da je svaka njiva i šuma u Potkozarju natopljena krvlju srpskih žrtava nad kojima je u Drugom svetskom ratu počinjen genocid.

ОВДЕ СУ ЊИВЕ И ШУМЕ НАТОПЉЕНЕ СРПСКОМ КРВЉУ: У РС обележен Дан страдања нашег народа у НДХ уз поруку - то је био геноцид!

Foto: Depositphoto

Milunović je rekao da će se zločin počinjen u Vurunama naći na mapi zločina nad Srbima.

- Sva mesta stravičnih pokolja Srba biće obeležena jer je namera da se to zaboravi - istakao je Milunović, prenosi RTRS.

On je podsetio da je u NDH stradalo 76.642 dece, kao i da je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobilačkih ratova ove godine ustanovio i dan sećanja na tu decu.

Parastosima, polaganjem venaca i paljenjem sveća danas je u Novom Gradu obeležen Dan stradanja civilnog stanovništva u Drugom svetskom ratu. Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine, jedna brigada tek formirane "Pavelićeve legije" zadržala se na prostoru novogradske opštine oko dvadesetak dana i za to vreme na najsvirepiji način ubijala stanovništvo novogradskih sela. U ovom pogromu na području novogradske opštine ubijeno je 106 dece, a samo u zaseoku Vurune poklano je 24 dece.

U podrumu jedne kuće u Vurunama ustaše su 2. avgusta 1941. godine pobile 75 civila.

Deo dokumentacionog materijala o stradanju u Vurunama je u Muzeju genocida u Beogradu, a jedan deo je u opštini Novi Grad.

Ranije danas u Hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama služen je parastos za 296 stradalih civila iz Maslovara, Crne Rijeke i Jošave.

Pomen je služen i kod spomen-kosturnice u Crnoj Rijeci i kod spomen-table na železničkoj stanici u Blagaj Rijeci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)