RS DO SADA NABAVILA 965.000 DOZA: Dnevno se vakciniše više od 4.280 ljudi

R. S.

02. 08. 2021. u 16:00

U REPUBLIKU Srpsku je od 15. jula do danas, prvu ili drugu dozu vakcine protiv COVID-19 primilo oko 64.250 građana, što u proseku čini nešto više od 4.280 građana dnevno.

РС ДО САДА НАБАВИЛА 965.000 ДОЗА: Дневно се вакцинише више од 4.280 људи

Foto Vlada RS

U ovom periodu ubrzane vakcinacije u Srpskoj, prvom ili drugom dozom je najviše građana vakcinisano u Domu zdravlja Banjaluka – oko 11.850.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić zadovoljan je dosadašnjim odzivom građana na masovnu vakcinaciju, ali podseća da je za borbu protiv virusa korona upravo u ovo vreme ključno da se postigne što veći obuhvat imunizacije, posebno kada dolaze novi sojevi virusa koji se mnogo brže šire od prethodnih.

- Imamo podatke da i u pojedinim zemljama okruženja i u Evropi dolazi do pogoršanja epidemiološke situacije izazvano delta sojem virusa, a među zaraženima su više mlađe osobe, koje uglavnom nisu ni vakcinisane. Sa druge strane, podaci iz istraživanja kao i podaci iz zemalja koje imaju visok obuhvat vakcinacijom govore da vakcinacija sa dve doze značajno štiti da se osoba ne zarazi virusom SARS-CoV-2. U manjem procentu se može desiti da se vakcinisana osoba zarazi, ali je efikasnost vakcina u sprečavanju težih oblika COVID-19 izuzetno visoka - istakao je ministar Šeranić.

 
Podsetio je da RS trenutno na raspolaganju ima dovoljno vakcina više proizvođača i da se ulažu svi kapaciteti u masovnu vakcinaciju.
Do sada je u Republiku Srpcku ukupno isporučeno više od 965.000 doza vakcina, od čega je većina nabavljena sredstvima Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili