NE PRISTAJEM DA MI DIKTIRAJU ISTINU: Novinar Branimir Đuričić o krivičnoj prijavi protiv njega - Nisam slučajno izabran

V.N.

29. 07. 2021. u 20:11

NOVINAR RTRS i predsednik Skupštine Udruženja novinara RS Branimir Đuričić prvi je Srbin protiv koga je podneta krivična prijava na osnovu nametnutog zakona o "genocidu".

НЕ ПРИСТАЈЕМ ДА МИ ДИКТИРАЈУ ИСТИНУ: Новинар Бранимир Ђуричић о кривичној пријави против њега - Нисам случајно изабран

Foto Arhiva

Prijavu je podneo Ćamil Duraković, predsednik Skupštine opštine Srebrenica. Đuričić je, inače, sa porodicom tokom ratnih dešavanja u BiH izbegao iz Vozuće pod naletom mudžahedina.

Branimir kaže, za "Novosti", da ne može da pristane na nametanje stava, na već izdiktirane tekstove, da je ubistvo šest miliona jevrejskih civila, milion i po jermenskih i milion srpskih istog krivično-ratnog nivoa kao egzekucija više od 3.500 bošnjačkih ratnih zarobljenika u Srebrenici:

- Kao potomak žrtava jasenovačkog genocida, politikolog i novinar koji duže od 20 godina proučava ovu temu, smatram da imam pravo da javno saopštim svoje stanovište. Među prvima sam u Potočarima položio cveće i posetio većinu bošnjačkih stratišta, tako da zluradim ocenjujem pojedine komentare da nisam saosećajan sa stradalim komšijama.

On ističe da je tvitom poručio da ne pristaje na nametanje zakona i uskraćivanje slobode govora:

- To je moja obaveza prema precima, sopstvenoj naciji i profesiji, čije je postojanje besmisleno u okolnostima protektorata ili prava na ćutanje. Ako mi poziv uruče institucije Republike Srpske, odazvaću se na saslušanje. Najverovatnije ću se oglušiti o naloge SIPA i Tužilaštva BiH, pa neka postupaju po sili nametnutog zakona koji je nasilnički sam po sebi. Duraković je među onolikim tvitovima istog sadržaja odabrao moj, jer sam, pretpostavljam, na neki način, simbol Udruženja novinara RS i RTRS, pogodan za deo sveobuhvatnog plana ukidanja Republike Srpske, isisavanje njene srži i svođenje novinara na portparole OHR ili NVO koje ni slovo još ne rekoše o ukidanju prava na slobodno izražavanje - poručio je Branimir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)