ZA OBLJUBU TRI SESTRE - 17 GODINA: Presuda za jedan od najšokantnijih slučajeva pedofilije ikada otkrivenih u Srpskoj

S. MIŠLJENOVIĆ

20. 07. 2021. u 06:08

DRAGAN B. (25) iz Laktaša osuđen je juče u ponovljenom postupku pred Okružnim sudu Banjaluka na jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora za obljubu i seksualno zlostavljanje tri devojčice mlađe od 15 godina.

ЗА ОБЉУБУ ТРИ СЕСТРЕ - 17 ГОДИНА: Пресуда за један од најшокантнијих случајева педофилије икада откривених у Српској

Foto Arhiva

Dragan B. je nakon izricanja presude vraćen u pritvor, gde se nalazi još od hapšenja 6. februara prošle godine.

Ovo je, inače, najšokantniji slučaj pedofilije, ikada otkriven u Srpskoj, jer su žrtve tri sestre 2005, 2007. i 2008. godište, dok je Dragan B. bio ljubavnik njihove majke M. J. (40), protiv koje se vodi odvojeni postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim.

Osim na zatvorsku kaznu, optuženom je izrečena i zabrana približavanja i komunikacije sa žrtvama u trajanju od dve godine, s tim da se vreme provedeno u pritvoru ne računa u ovu kaznu.

Tužilaštvo je uoči izricanja presude izmenilo optužnicu i odustalo od gonjenja Dragana B. za seksualno zlostavljanje i četvrte, najmlađe sestre, koja je 2013. godište. Razlog je to što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom delu.

U ostalom delu optužnica je ostala neizmenjena, pa se on teretio za tri slučaja obljube nad decom mlađom od 15 godina, odnosno nad sestrama (2005, 2007, 2008. godište), kao i za zadovoljene polnih strasti pred detetom.

Prema optužnici, Dragan B. je bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava. U odsustvu oca dece svakodnevno je boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično.

ODLUKA Okružni sud Banjaluka, Foto Novosti

Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine kada je Dragan B. više puta imao seksualne odnose s devojčicama u svojoj, ali i u njihovoj kući. U nekoliko navrata se to dešavalo u vreme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji kuće.

Zbog prirode krivičnih dela i zaštite žrtava, ceo postupak je bio zatvoren za javnost.

Okružni sud u Banjaluci ranije je osudio Dragana B. na 19 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud Republike Srpske i postupak vratio na novo suđenje. Sud je tada uvažio žalbu odbrane koja je ukazivala na nezakonitost dokaza na kojima se zasnivala prvostepena presuda. Sporan je bio način na koji su žrtve saslušane tokom istrage.

BRANILAC NAJAVIO ŽALBU

Branilac optuženog Aleksandar Jokić najavio je da će se žaliti na presudu kada je dobije u pisanom obliku. On je ranije u završnoj reči istakao da njegov klijent treba da bude oslobođen optužbi za obljubu tri devojčice i smatra da jedino može biti osuđen za zlostavljanje najstarije devojčice, i to po osnovnom obliku KD obljuba sa detetom mlađim od 15 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)