POČELO ČIŠĆENJE PRVOG BAZENA: Akcija uklanjanja uginule ribe u prnjavorskom Ribnjaku

N. ĐURIĆ

19. 07. 2021. u 15:53

U PONEDELjAK ujutro je počelo čišćenje prvog manjeg bazena nadomak upravne zgrade, a radovi se nastavljaju već u utorak, kako bi se završilo kompletno uklanjanje uginule ribe u prnjavorskom Ribnjaku, po nalogu stečajne upravnice i zadatku veterinarske inspekcije.

ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ ПРВОГ БАЗЕНА: Акција уклањања угинуле рибе у прњаворском Рибњаку

Foto: N. Đ.

Kako „Novosti“ saznaju, iz prvog bazena uklonjeno je više stotina kilograma uginulog šarana i druge ribe, koja je zatrpana i posuta krečom za tu namenu, dalje od naselja na kompleksu Ribnjaka, iskopanu jamu.

Petorica radnika po ugovoru koji su angažovani na ovom poslu, zahvaljujući preko nići nabavljenom gorivu za bager i traktor, kao više od jedne tone kreča, zasukaće rukave na uklanjanju uginule ribe u Tovilištu 10. Reč je, kako saznajemo, o bazenu u kojem je riba i najviše stradala. Između ostalog, i zbog toga što su ribokradice iz njega ispustile vodu da bi lakše krale.

Foto: N. Đ.

 

Početak akcije potvrdila je novoimenovana stečajna upravnica Nataša Kosić, da je veterinarski inspektor „našao 94 ribe i da su sve izvađene“.

-Sve ribe su, u prisustvu inspektora, izvađene, posute krečom i zatrpane u rupu. Računamo da će u utorak biti završen i veći deo ribnjaka. Isto ćemo ukloniti jedan deo ribe, a drugi deo koji je nepristupačan, jer je zarastao u travu posućemo krečom i tako rešiti taj problem-rekla Kosićeva, najavivši čišćenje kanala i analizu vode.
Aktuelna stečajna upravnica, inače četvrta u jednogodišnjem stečaju ovog nekadašnjeg giganta, izrazila je nadu da, ipak, nije „izgubljeno“ pet tona ribe, kako se špekuliše u javnosti, „već tri ili četiri tone, ali zasad je sve u sferi nagađanja i pretpostavki“.
 

UZROCI I NALOG INSPEKCIJE


KAKO su „Novosti“ pisale, inspektori Inspektorata Republike Srpske su u petak, ne računajući vikend, dali rok od 72 sata preduzeću Ribnjak da ukloni ribu, koja više dana pluta na površini bazena.
Uz začepljene kanale koji su onemogućili dotok tekuće vode iz Ukrine, pa se delom ribnjak pretvorio u stajaću vodu i bukvalno močvaru, što su inspektori konstatovali još 2019., pomoru su doprinele i visoke temperature, nedostatak kiseonika, kao i činjenica da ribe nisu hranjene od 2019. godine.

Foto: N. Đ.

 

POMOĆ, PRIJAVE, I POVRATAK U VLASNIŠTVO RS


NAČELNIK prnjavorske opštine Darko Tomaš, uz zahtev za tim povodom vanrednom sednicom SO, obećao je pomoć opštine novoizabranoj stečajnoj upravnici i samom Ribnjaku. On se pridružio sumnjama da je reč o sračunatom pokušaju da se Ribnjak, procenjen na 10,5 miliona sa 850 hektara vredne zemlje, sroza na najniže grane i ščepa za male pare.
Tomaš je, kako je rekao, stao na put nezakonitom knjiženju i prodaji Ribnjakovog zemljišta. Upravo ovih dana, na žalbu Pravobranilaštva, Viši privredni sud u Banjaluci je saopštio, odnosno odlučio da se Prnjavorski Ribnjak vraća u vlasništvo Republike Srpske.  
Iz MUP-a RS su saopštili da su tužilaštvu podneli krivične prijave protiv rukovodstva Ribnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu