SEĆANJE NA HEROJE: Uz liturgiju obeležen Vidovdan u spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara u Bijeljini (FOTO)

V. M.

28. 06. 2021. u 23:03

SLUŽENjEM liturgije i lomljenjem slavskih kolača, u spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u okviru bijeljinske kasarne, obeležen je Vidovdan – slava ove crkve i Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH.

СЕЋАЊЕ НА ХЕРОЈЕ: Уз литургију обележен Видовдан у спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара у Бијељини (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Ovom prilikom, slavu su obeležili i Organizacija starešina Vojske Republike Srpske i Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine.

Propoved o kosovskom zavetu, borcima i žrtvama borbe za slobodu u vremenima posle Kosovske bitke, sve do kraja dvadesetog veka održao je protojerej-stravofor Ljubo Bogdanović, arhijerejski namesnik bijeljinski.

U okviru Spomen-hrama čuva se muzejska zbirka koja čuva uspomenu i sećanje na ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u ratovima od 1912. do 1918. godine, učesnike borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu, borce odbrambeno-otadžbinskog rata i sve vojnike, policajce, vatrogasce i vojne lekare koji su poginuli na dužnosti. U hramovnoj biblioteci čuvaju se naslovi iz oblasti vojne istorije, političke analize, religije, ali i retke antikvarne knjige štampane starih više od stotinu godina.

U kompleksu hrama izgrađen je paraklis posvećen Svetom despotu Stefanu Lazareviću i Prepodobnoj Evgeniji, a u toku je izgradnja pirga Svetog Arhangela Mihaila i Svetog mučenika Longina Sotnika.

Održani su i parastosi borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i u Srednjem Dragaljevcu, kao i u preduzeću „Orao“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri