RAST PLATA I IZVOZA: Ohrabrujući podaci u Republici Srpskoj

R.S.

22. 06. 2021. u 14:22

PROSEČNA plata nakon oporezivanja u maju ove godine u Republici Srpskoj iznosila je 981 KM, dok je prosečna mesečna bruto plata iznosila 1.524 KM.

РАСТ ПЛАТА И ИЗВОЗА: Охрабрујући подаци у Републици Српској

Foto: D. Pozderović

U odnosu na isti mesec prethodne godine, majska plata nominalno je veća za 3,3 odsto, a realno za 1,8 odsto, dok je u odnosu na april 2021. nominalno veća za oko 0,4 odsto.

Najviša prosečna plata nakon oporezivanja isplaćena je u području finansijske delatnosti i osiguranja i to 1.515 KM, a najniža u području pružanja smeštaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 690 KM.

U maju 2021. godine, u odnosu na maj 2020., sva područja ostvarila su nominalni rast plate nakon oporezivanja, a  najveći rast zabilježen je u područjima informacije i komunikacije 11,5 odsto, umetnost, zabava i rekreacija 9,8 odsto i u ostalim uslužnim delatnosti za 8,3 odsto.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u periodu januar - maj 2021. godine ostvaren je izvoz u vrednosti od jednu milijardu i 641 milion KM, što je za 26,3 odsto više nego u istom periodu lani, te uvoz u vrednosti od dve milijarde i 48 miliona KM, što je za 18,9 odsto više nego u periodu januar - maj 2020, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio preko 80 odsto.

U pogledu geografske distribucije robne razmene Republike Srpske sa inostranstvom, najviše se izvozilo u Hrvatsku, a najviše se uvozilo iz Srbije.

Posmatrano po grupama proizvoda,  najveće učešće u izvozu ostvaruje električna energija sa 138 miliona KM, što iznosi 8,4 odsto od ukupnog izvoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost