INCIDENT U SARAJEVU: Srpske novinarke suspendovane zbog tzv. Armije BiH

V. C. S.

17. 06. 2021. u 12:56

SRPSKE novinarke Gordana Dragutinović Mutić, urednica u Informativnom programu BHRT u Sarajevu, i voditeljka Zorica Jorgić suspendovane su i čeka ih disciplinski postupak, objavio je UNS.

ИНЦИДЕНТ У САРАЈЕВУ: Српске новинарке суспендоване због тзв. Армије БиХ

Foto Vikipedija

Odluku o kažnjavanju doneo je generalni direktor te medijske kuće Belmin Karamehmedović pošto je, 11. juna, u informativnom programu emitovana vest u kojoj je "Armija RBiH nazvana takozvanom".

U zvaničnom saopštenju iz BHRT, javnog servisa BiH, navodi se kako se "netačno i nedopustivo" karakterisanje Armije RBiH kao "takozvane", smatra "teškim profesionalnim propustom i ozbiljnim utrožavanjem interesa BHRT". Dodaje se i da neće biti "tolerisana samovolja pojedinaca koji krše uređivačke smernice BHRT".

Karamehmedović je dao nalog da se ispita i odgovornost urednika Informativnog programa Jelene Radojević Kapor, a njegovim odlukama prethodile su burne reakcije pojedinih bošnjačkih udruženja, ali i javne pretnje Mutićevoj i Jorgićevoj.

Udruženje novinara Republike Srpske najoštrije je osudilo pretnje i zatražilo da nadležni reaguju i "kazne sve zbog kojih se kolege na BHRT u Sarajevu osećaju nesigurno". Direktoru Karamehmedoviću sugerisali su da obustavi postupak i srpskim kadrovima omogući bezbedan i nesmetan rad. Kako su naglasili, dodatnu zabrinutost izazvala je činjenica da pretnje novinarima i urednicima iz RS stižu "kada nema ni nagoveštaja kažnjavanja osoba koje su u januaru pozvale na linč direktorke BH Radija Pejke Medić i članova njene porodice".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri