ZA ZLOČINE JOŠ NIKO NIJE ODGOVARAO: Obeleženo 29 godina od progona Srba iz doline Neretve

S. M.

15. 06. 2021. u 12:17

BACANJEM cveća u reku Bunu danas je u Mostaru počelo obeležavanje 29 godina od stradanja i egzodusa više od 30.000 Srba iz doline Neretve koji su proterani od 14. do 16. juna 1992. i uništena je sva njihova imovina.

ЗА ЗЛОЧИНЕ ЈОШ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО: Обележено 29 година од прогона Срба из долине Неретве

Foto: SRNA

Cveće u reku Bunu bačeno je u znak sećanja na 18 srpskih boraca i 11 civila koji su na ovom mestu nestali u junu 1992. godine, a sumnja se da su neki od njih bačeni u reku Bunu.

U proteklom ratu na području Hercegovine nestala je 431 osoba srpske nacionalnosti i još je nepoznata sudbina 82 lica.

Petnaestog juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.
Obeležavanje, koje organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje, nastavlja se služenjem pomena u 11.00 časova u Staroj crkvi u Bjelušinama u Mostaru.

U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije Hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, kojom je komandovao general Janko Bobetko, u napadima koji su počeli 7. juna i trajali do 26. juna došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve. Za ubistva, progone i zarobljavanje Srba u dolini Neretve niko nije odgovarao. Četiri pripadnika HOS osuđena su na 24 godine zatvora za zločine počinjene 1992. u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru. Jedan od njih dobio je još sedam godina zatvora u odvojenom procesu, a ukupna kazna mu je sa 14 preinačena na 12 godina.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Mostaru danas živi oko 4.300 Srba. Najveći deo srpske imovine je neobnovljen. Mnogi su prodali svoje stanove i kuće, ali neki od Srba još žele da obnove i sačuvaju svoja ognjišta.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, čija obnova je u toku, izdigla se nad gradom na Neretvi. Završeni su građevinski radovi, ali ne i unutrašnjost i parter.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)