PRNJAVORU VIŠE NE PRETE POPLAVE: Uskoro formiranje upravljačko-zaštitne službe za jezero Drenova (FOTO)

N. ĐURIĆ

05. 06. 2021. u 18:46

PRNjAVORSKOM i derventskom kraju ne preti opasnost od poplava i nadošlog vodostaja, a uskoro će biti formirana upravljačko-zaštitna služba za jezero Drenova, koju će finansirati ove dve susedne opštine i preduzeće "Vode Srpske".

ПРЊАВОРУ ВИШЕ НЕ ПРЕТЕ ПОПЛАВЕ: Ускоро формирање управљачко-заштитне службе за језеро Дренова (ФОТО)

Foto: N. Đurić

Ovo je konstatovano i dogovoreno na sastanku u Prnjavoru, gradu ispod jezera koje se godinama nalazi u vrtlogu nehaja, oprečnih interesa i bez zaštite.

Foto: N. Đurić

Prnjavorskom skupu prisustvovali su načelnik Odelenja za upravljanje vodama preduzeća "Vode Srpske" Ozren Đurić sa rukovodstvom opštine Prnjavor, predstavnici prnjavorskog Sportskog ribolovnog društva "Ukrinski cvijet", „Vodovoda“ i Civilne zaštite, kao i ovdašnjeg  preduzeća "Ćorić denart", koje upravlja Mini-hidroelektranom "Drenova", uz samu branu jezera.

NEZAŠTIĆENO JEZERO, INTERESI I PRIJAVE

SASTANKU u Prnjavoru prethodili su zvanična prijava ovdašnjeg ribolovnog udruženja opštinskim vlastima da je „povećan vodostaj jezera Drenova“, uz upozorenje i zabrinutost da je zbog toga ozboljno ugrožen ekosistem u jezeru.

Kako saznaju „Novosti“, sasvim oprečnog mišljenja su vlasnici podignute mini-centrale, kojima nije u interesu da se voda tek tako ispušta iz jezera. Istovremeno, sportski ribolovci se jadaju da im nabujala voda plavi staze i onemogućava pristup obali.

Gotvo neverovatan je apsurd da akumulaciono jezero godinama nema upravljačko-zaštitnu službu, čije je formiranje sada napokon dogovoreno. Jezera, čija je voda, inače, rezervna varijanta u vodosnadbevanju Prnjavorčana.

- Trenutno povećanje vodostaja na akumulacionom jezeru Drenova u opštini Prnjavor normalan je fizički proces koji će i dalje biti prisutan, koji ni u jednom momentu nije ugrozio stabilnost brane ili povećao rizik od poplava-ustvrdio je Đurić posle sastanka koji je sazvan nakon prijave ribolovaca da je vodostaj povišen i sve učestalijih tenzija na jezeru.

Predstavnik „Voda Srpske“ ponovio je na   konferenciji za novinare da su brana i akumulacija jezera Drenova, iznad Prnjavora, među najvažnijim objektima u zaštiti od poplava ovog dela Krajine i Posavine.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš najavljuje je da će opština Prnjavor sa preduzećem "Vode Srpske", prnjavorskim KP "Vodovod" i opštinom Derventa u narednih desetak dana definisati uslove sporazuma koji će predvideti osnivanje upravljačko-zaštitne službe akumulacionog jezera Drenova.

- Generalni zaključak sastanka je da jezero i brana moraju ostati u domenu za šta su prvobitno izgrađeni, a to je zaštita od poplava područja ispod brane i vodozahvat za opštinu Prnjavor. Smernice za funkcionisanje, odnosno gazdovanje jezerom upravljačko-zaštitne službe, daće stručne službe „Voda Srpske“-očekuje čelni čovek Prnjavora.

Foto: N. Đurić

Kako nezvanično „Novosti“ saznaju, u   sufinansiranju upravljačko-zaštitne službe jezera Drenova učestvovaće JU „Vode Srpske“ sa  50, a Prnjavor i Derventa sa po 25 posto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo