UZGAJIVAČI NISU NEZADOVOLJNI: Počela berba jagoda u Semberiji

B.MILOŠEVIĆ

25. 05. 2021. u 18:52

IAKO vremenske prilike nisu bile naklonjene semberskim proizvođačima ranog voća i povrća, uzgajivači jagoda nisu nezadovoljni.

УЗГАЈИВАЧИ НИСУ НЕЗАДОВОЉНИ: Почела берба јагода у Семберији

Foto: B.M

Veća šteta je na zasadima trešnje, jer u dužem vremenskom periodu sa niskim temperaturama nije bilo oprašivanja u vreme cvetanja, pa je sada na početku zrenja primetno odbacivanje plodova.

Gruba procena govori, da će rod trešnje biti umanjen za 20 do 30 odsto od očekivanog.

U jagodnjaku Čedomira Radovanovića iz Velike Obarske, počela je berba jagode sorte "kler" i "džoli" na površini od jednog hektara.

Foto: B.M

 

Ne izostaje zadovoljstvo zbog krupnih i sočnih plodova bez oštećenja...

- Srećna okolnost je, za razliku od prethodnih godina, da nas je zaobišla kiša u vreme zrenja i berbe jagode - priča Čedomir, koji se sa svojom porodicom, ovim poslom bavi već desetu godinu.

- Iako je rizičnije, opredelili smo se za proizvodnju na otvorenom, bez plastenika, jer su osunčani plodovi daleko zdraviji i ukusniji. Jagoda se trenutno prodaje po ceni od 3,5 do četiri marke po kilogramu, i to je realna cena, s obzirom na sva poskupljenja u proizvodnji, od repromaterijala, sistema za navodnjavanje, pa do dnevnice berača, do kojih je sve teže doći...

Foto: B.M

 

U odnosu na ostale proizvođače, Radovanovići su napravili iskorak više, na putu od jagodnjaka do kupca...

- Zdravu i očišćenu jagodu pakujemo u ambalažu od pola kilograma, da izbegnemo staru, lošu naviku sa pijace, gde se jagode kupe lopaticom sa stola u plastične kese, gde dolazi do gnječenja i oštećenja plodova. Trudim se, da pored zdravog i kvalitetnog ploda, kupac ništa ne odbaci od onoga što je kupio - kaže Čedomir Radovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima