"NA RAZMENI NIJE IMAO KO DA ME ČEKA": Dečaku iz Srebrenice Bošnjaci ubili čitavu porodicu jer su Srbi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 04. 2024. u 22:02

UOČI predstavljanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, sve su veći pritisci na srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju.

НА РАЗМЕНИ НИЈЕ ИМАО КО ДА МЕ ЧЕКА: Дечаку из Сребренице Бошњаци убили читаву породицу јер су Срби

Privatna arhiva

Porodice srpskih žrtava pitaju da li će njihova braća, sestre, očevi i majke ikada dobiti jednak tretman ili je za kolektivni Zapad žrtva samo bošnjačka?

Porodice žrtava podsećaju da je u okolini Srebrenice tokom rata ubijeno 3.500 Srba, uništeno i popaljeno više od 80 sela.

Da li ima pravde, pita i Brano Vučetić kojem su muslimani iz Srebrenice ubili čitavu porodicu.

Selo Bjelovac je 14. decembra 1992. godine do temelja zapaljeno i uništeno. Muslimani iz Srebrenice upali su s namerom da srpski narod potpuno unište. Ubili su 109 meštana ovog sela, među kojima i porodicu Brane Vučetića: majku, oca i maloletnog brata.

-Svo troje su ubili na pragu moje kuće i to su učinile komšije muslimani. Oni su morali da pređu kilometre da dođu u moje selo i da ubiju brata koji je imao 17 godina i nije bio legitimna vojna meta. Moj otac je samo čuvao mene, brata, svoju kuću i svoje ognjište, nije otišao u Srebrenicu da ubija, niti je ikoga ubio, kaže Vučetić.

Brano je tada imao devet godina. Gledao je muslimanske vojnike kako pred njegovim očima oštre nož i prete da će prvo zaklati decu, pa ostale.

U kući, gde se sa ostalim civilima krio, zločinci su ubacili bombu kašikaru. Tada su ga sa 30 gelera u telu, ostavili u životu, ali i sproveli u muslimanski srebrenički logor.

-Jedna od bombi je pala u našu prostoriju, između mene i Mire i ranjeni smo, ja sam dobio 20 gelera i dva gelera u mozgu, priča Brano.

U logoru su ga fizički maltretirali pripadnici 28. divizije takozvane Armije BiH. Razmenjen je nakon dva meseca.

-Razmenjen sam nakon 56 dana, Božijom voljom. Na razmeni nije imao ko da me čeka, jer su mi ubijeni svi članovi porodice, priča Brano.

Branu danas više od gelera boli to što nema pravde, jer su srpske žrtve u očima dela međunarodne zajednice žrtve drugog reda, a u rezoluciji koja se priprema o Srebrenici, biće tretirane samo bošnjačke žrtve.

-Nažalost, pravde nema, vrlo dobro znamo da se propaganda vodi protiv srpskog naroda. Mi samo želimo istinu, a ova rezolucija će samo da poremeti međuljudske odnose, pogotovo u Bratuncu i Srebrenici, tako da ne vidim ništa dobro u tome, kaže Brano.

Danas Brano živi u Srebrenici i sa zebnjom čeka da čuje da li će oni koji su mu sve pobili rezolucijom o Srebrenici biti amnestirani. Pita gde su srpske žrtve - 3.500 ubijenih u okolini Srebrenice, 80 spaljenih sela i više od 5.000 uništenih kuća. Za ova i ostala masovna ubistva srpskih civila u srednjem Podrinju, odvođenje i mučenje dece u logorima niko nije odgovarao, a počinioci s bili poznati i haškim i istražiocima Suda BiH.

Da li će neko napisati rezoluciju o tome?

(rt.rs/rtrs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?