U MOLITIVI, SATIMA ČEKALI DA JE DOTAKNU: Šta vernicima znači poklonjenje čudotvornoj ikoni Majke Božije, koja je stigla iz Rusije (FOTO)

D. Matović

26. 01. 2024. u 17:00

OD ranog jutra do večeri muškarci i žene svih uzrasta juče, kao i u sredu, čekali su u redu da se poklone ikoni Majke Božije za umekšanje zlih srca.

У МОЛИТИВИ, САТИМА ЧЕКАЛИ ДА ЈЕ ДОТАКНУ: Шта верницима значи поклоњење чудотворној икони Мајке Божије, која је стигла из Русије (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Naoružani strpljenjem čekali su i pet sati da uđu u Crkvu Svete Trojice na Tašmajdanu, gde je mirotočiva ikona izložena. Mirno i u tišini stajali su u koloni dugoj nekoliko stotina metara. Ikona je stigla u Srbiju u organizaciji Fondacije Svetog Romana iz Moskve i biće u našoj zemlji dve nedelje.

Posle Beograda, ikona putuje u Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Petrovaradinu. Potom će 30. januara biti u Manastiru Svete Melanije Rimljanke u Zrenjaninu, a onda ide u Manastir Prepodobnog Romana u Nišu, gde će biti do 2. februara.

Foto: D. Milovanović

 

- Ikona je veliki blagoslov za našu zemlju, za umirivanje mržnje među ljudima - kaže nam Zoran Dabić, ikonopisac i glavni oltarnik u ruskoj crkvi. - Prikaz je vezan za reči Svetog Simeona Bogoprimca iz Svetog pisma koje je izrekao Bogorodici. Podigao je Isusa Hrista i njegovoj majci rekao da će mač proći kroz njeno srce. Nije bukvalno mislio na mač kao oružje, već na veliko iskušenje i stradanje njenog sina. Bogorodica se prikazuje sa sedam mačeva koji joj ulaze u srce. Oni predstavljaju sedam smrtnih ljudskih grehova. Ikona je bila u jednoj ruskoj porodici i pre Oktobarske revolucije, a onda je pre 24 godine promirotočila.

Smatra se da vernici, ako je dotaknu, ne odlaze bez blagodatne pomoći i zastupništva Majke Božje.

Ima svoj hram-kapelu

U selu Bačurino, blizu Moskve, za ikonu je izgrađen hram-kapela. Ona se u kapeli retko nalazi zato što "putuje" po svetu i leči stradale i nemoćne. Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije uzela je smirnu sa ikone da prouči njen sastav. Naučnici su utvrdili da je sličan "soku" koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava, među kojima su zarastanje rana, antidepresiv...

Inače, mirotočenje podrazumeva spontano pojavljivanje lake uljane materije, koja ispušta prijatan miris. U hrišćanstvu se ovo smatra izuzetnim događajem.

- Trudimo se da budemo što bolji ljudi i da nas to kroz život vodi - kaže Slobodan Sarić dok strpljivo čeka u redu. - Ova ikona donosi duhovnu radost. Srećan sam što ću imati to iskustvo. Ovakve prilike se ne propuštaju. Kažu da ova ikona otkravljuje kamena srca puna zlobe i mržnje. Mislim da ovde nedostaje mnogo onih koji bi trebalo da dođu.

Među mnogobrojnim vernicima koji su se poklonili ikoni bili su Marko, Nadežda, Vasilisa i Vladan. Došli su da zajedno, kako kažu, pokupe blagodeti Božje. Čekali su tri i po sata.

Foto: D. Milovanović

 

- Bilo je prijatno čekati, jer smo se sve vreme molili. Ova ikona donosi duhovnu snagu - kazala nam je Vasilisa. - Dolazak ove ikone je znak povezanosti našeg i ruskog naroda. Ikona nam pruža osećaj blizine nečeg većeg, nečega što nadilazi svakodnevni život. Podseća nas na snagu vere i ljubavi.

Pravnica Biljana Tasić je prisustvovala liturgiji koju je služio otac Vitalij Tarasjev, starešina hrama:

- Vera nije samo u čudima, već i u zajedništvu dok se molimo u crkvi.

BONUS VIDEO - VERUJE SE DA JE ČUDOTVORNA: Vernici kod Crkve Svete Trojice, došli da se poklone ikoni Majke Božije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)