TRIJUMF TROJICE OSNOVACA IZ NOVOG SADA U DUBAJIU: Za tri minuta osvojili pehar i dve medalje

Lj. PRERADOVIĆ

02. 12. 2023. u 08:01

ZA samo tri minuta, koliko su imali vremena da iz glave, primenjujući četiri računske operacije reše oko 40 zadataka, trojica osnovaca iz Novog Sada, na prestižnom "Brainobrain festu" u Dubaiu, osvojila su tri odličja: zlatni pehar i zlatnu i srebrnu medalju. I taj uspeh postigli su među 2.000 matematičara iz celog sveta.

ТРИЈУМФ ТРОЈИЦЕ ОСНОВАЦА ИЗ НОВОГ САДА У ДУБАЈИУ:  За три минута освојили пехар и две медаље

FOTO: Privatna arhiva

Desetogodišnji Adrijan Ferenc Nađ, đak četvrtog razreda osmoletke "Đorđe Natošević", osvojio je zlatni pehar, a njegovi vršnjaci Boris Ljubotina, učenik četvrtog razreda OŠ "Žarko Zrenjanin", okitio se zlatnom, dok je Danilo Kaličanin, koji pohađa peti razred u školi "Ivo Lola Ribar" uzeo srebrno odličje.

Foto: Privatna arhiva

Posle ceremonije uručenja medalja

Adrijan, Boris i Danilo, na 10. Internacionalnom takmičenju mentalne aritmetike, održanom 25. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bili su jedini predstavnici Srbije, pa je otud, i njihova radost zbog uspeha, još veća.

- Nije nam bilo teško, jer rešavanje zadataka, mi vidimo kao vrlo zanimljivu igru brojkama - gotovo uglas kažu mudri osnovac. - Ipak, zadaci nisu bili laki, a nama je trebalo svega tri minuta da dođemo do tačnih rešenja. Trudili smo se i, eto, uspeli smo da osvojimo pehar i dve medalje.

Trojica blistavih matematičara posebno ističu da su počastvovani što su predstavljali svoju Srbiju na ovom svetskom nadmetanju i što su branili boje naše zemlje.

Foto: Privatna arhiva

Ponosno branili boje Srbije

Objašnjavajući nam kako je izgledalo takmičenje u dalekom Dubaiju, mali Novosađani kažu da se zadaci sastoje od višecifrenih brojeva koji se sabiraju i oduzimaju u nizu od deset brojeva. Potom je bilo deljenje šestocifrenog broja sa dvocifrenima, takođe i množenje. Tu su i decimalni brojevi koji se sabiraju i oduzimaju u nizu od deset brojeva.

Mada, po godinama još deca, Danilo, Boris i Adrijan, kao vrsni matematičari, u "kolekcijama" već imaju po nekoliko medalja. Kao od šale množe, s lakoćom sabiraju, dele i oduzimaju višecifrene brojeve, bez bilo kakvih "pomagala", sve iz glave. Na putu do najnovijeg odličja, Danilo je 2019. osvojio zlatnu medalju u Beogradu, 2021. zlatnu takođe u našoj prestonici, a godinu kasnije, na onlajn takmičenju održanom u Dubaiju, srebrnu.

"JEZIK" PRIRODNIH NAUKA

OSIM što dobro "barataju" sa brojkama i četiri osnovne računske operacije, malim Novosađanima je zajednička i ljubav prema matematici. Kažu da su je zavoleli i pre nego što su seli u školsku klupu i da za njih nije bauk već čarobni svet brojeva, "jezik" svih prirodnih nauka i ključ za celokupno ljudsko znanje. 

Borisu je ovo treće takmičenje, i na svakom je osvajao medalje. Na nadmetanju 2020. u Dubaiju održanom onlajn zbog korone, kada se prvi put takmičio, bio je drugi na svetu, godinu kasnije u Beogradu okitio se zlatom, baš kao i ovog novembra.

Foto: Privatna arhiva

Najbolji u mentalnoj aritmetici

Adrianu je ovo drugi pehar, a prethodni je osvojio pre dve godine kada je zbog kovida 19 takmičenje održano onlajn, a bio je ovogodišnji pobednik na državnom takmičenju mentalne aritmetike u našoj prestonici. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo