SLOGA SE GRADI PREKO PREPREKA: Đula i Ivan Gabrić iz Male Bosne kod Subotice u skladnom braku žive punih sedam decenija

Jelena Lemajić

29. 10. 2023. u 21:30

U VREME veza bez obaveza, preljuba i razvoda, kojim se završi svaki četvrti brak u našoj zemlji, ljubav koja traje 70 godina zvuči bajkovito. Iako, realno, nije uvek bilo kao u bajci, toliko dugo traje brak Đule (94) i Ivana (95) Gabrića iz subotičkog sela Mala Bosna.

СЛОГА СЕ ГРАДИ ПРЕКО ПРЕПРЕКА: Ђула и Иван Габрић из Мале Босне код Суботице у складном браку живе пуних седам деценија

Foto Subotica.com

- Nemojte se čuditi, ako se volite, verujete jedno drugom i imate strpljenja i razumevanja, sve ostalo dođe i prođe. A bez toga nema ništa - kao da su se dogovorili, skoro uglas, kažu vremešni Gabrići.

Upoznali su se davne 1953. godine, kada je Đula boravila kod sestre od ujaka u Maloj Bosni. Od tada se nisu razdvajali.

- To je bilo pre Uskrsa, za vreme korizme. A vrlo brzo je bila i svadba. Imali smo veliku svadbu kakve su nekada bile, jedna na Čikeriji, odakle sam ja, a drugu na Hrvatskom majuru, odakle je mladoženja - seća se Đula, pokazujući nam fotografije sa venčanja.

Skućili su se potom na salašu u Maloj Bosni. Radili na njivi, držali stoku, borili se da izvedu na put dve ćerke. U sedam decenija stalo je u mnogo toga, i radosti i tuge, ali ništa nije moglo da ih razdvoji. Naprotiv, sve nedaće koje su prošli zajedno još više su ih zbližile i učvrstile njihovu ljubav.

- Pa, rekli smo da ćemo biti zajedno "i u dobru i u zlu". Ne samo u dobru, kako to danas obično biva. U dobru je lako dobar biti. Uvek smo gledali da se sporazumemo, nismo se puno svađali, bili smo rame uz rame i u kući i na njivi - dodaje baka Đula, držeći za ruku Ivana, koji je zbog godina u kolicima.

Foto Subotica.com

Trude se, kažu, da pamte samo lepe stvari, a najponosniji su na svoje potomke.

I njih uče onome što su oni naučili od svojih starih - najvažnija je sloga!

- Oni su govorili da sloga dom gradi. I gradi i održava. I ne treba odustati na prvoj prepreci, ni u ljubavi, ni uopšte u životu - poručuje Đula.

Međutim, Ivan, koji je odavno izgubio sluh, ima drugi savet.

- Ne čujem dobro. To vam je, deco, recept za dugovečni brak - u šali će Ivan.

Gabrići na venčanju, Foto Privatna arhiva

Unuci i praunuci

- U BRAKU smo izrodili dve ćerke, starija je, nažalost, nedavno preminula i to nam je jako teško palo. One su nam podarile petoro unučadi, a oni petoro praunučića. To je naše najveće blago - ističe Ivan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom