SRBIJA ČUVA SVOJE "STAKLO SA DUŠOM": Pre 115 godina iz užarenih peći u Paraćinu nastala je prva serija nekada cenjenog pokućstva

Зорана Рашић
Zorana Rašić

25. 07. 2023. u 15:47

RAD sam da podignem fabriku stakla koja će sa malim izuzetkom izrađivati sve vrste duvanog i presovanog stakla za kućevnu, kafansku i apotekarsku upotrebu, kao i stakla za osvetljenje. Ovo preduzeće vodiću pod imenom Srpska fabrika stakla.

СРБИЈА ЧУВА СВОЈЕ СТАКЛО СА ДУШОМ: Пре 115 година из ужарених пећи у Параћину настала је прва серија некада цењеног покућства

Foto: Z. Rašić

Ovako je poznati beogradski trgovac Milivoje M. Popović pisao januara 1906. godine Ministarstvu narodne privrede. Tada u Kraljevini Srbiji nije postojala nijedna fabrika šupljeg stakla. Sa još dvojicom trgovaca, Ilijom Antonovićem i Savom Savićem, koji je uz to bio i narodni poslanik, Popović je tako postao jedan od osnivača paraćinske staklare.

Idejno rešenje i nacrte za fabriku dao je, po ugledu na češke staklare, dr Josif Kovačević. Po završetku izgradnje fabrika je startovala sa 350 radnika i jednom lončanom peći, ali je početak proizvodnje zbog nekih problema kasnio, pa je prva serija staklenih proizvoda izašla iz peći 24. jula 1908. godine. Bile su to tegle i čaše stolovate koje su, već u avgustu, mogle da se kupe u jednoj od najpoznatijih namenskih trgovina u Beogradu, radnji Maksima Flajšera i Majera.

Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije i Zavičajni muzej Paraćin, želeći da pokrenu revitalizaciju staklarstva i da probude kreativnost inspirisanu staklarskom tradicijom u gradu na Crnici, osmislili su platformu "Kreativno staklo Srbije". Imali su u vidu sve izazove kroz koje prolazi Srpska fabrika stakla, a inspiracija je došla i zbog toga što je 2022. bila proglašena Međunarodnom godinom stakla.

Dr Hristina Mikić, direktorka razvoja Instituta za kreativno preduzetništvo, ističe da su se pune dve godine bavili istraživanjem istorijata paraćinske staklare, te da je novo saznanje da je prvo staklo proizvedeno baš 24. jula 1908. To nije datum osnivanja fabrike koji je iz 1907.

- U pitanju je 115 rođendan paraćinskog stakla. Taj datum nam je odličan povod da predstavimo našu platformu "Kreativno staklo Srbije" i ujedno da pokrenemo kampanju "Tvoja nostalgija od stakla". Cilj je promocija stakla iz Paraćina. Zbog toga pozivamo građane da na društvenim mrežama "Fejsbuk", "Instagram" ili "Linkdin", podele svoje fotografije omiljenog stakla, uspomene koje se na njega odnose, razglednice ili slično sa haštagom #paracinskostaklo. Mogu da ih pošalju i putem imejla Institutu ili paraćinskom Zavičajnom muzeju. Na taj način fotografije će biti sačuvane na našoj platformi i postaće deo digitalnog muzeja sećanja.

Mikićeva naglašava da su za paraćinsko staklo svi čuli, a veruje se i da staklari, korišćenjem lule, unose u njega svoju dušu. Ručno duvano staklo zbog toga nazivaju "staklo sa dušom". Ljudi ga doživljavaju lično jer svedoči o mnogim lepim trenucima u njihovim životima kada su se staklene kolekcije kupovale, poklanjale, uz njih se slavilo i sa njima nazdravljalo...

Bojanka kao antistres terapija

STAKLARA je svojevremeno bila čuvena po bojenom kristalnom i običnom staklu, pa na platformi www.creativeglassserbia.com svi zainteresovani mogu besplatno da preuzmu bojanku koja sadrži tehničke crteže nekih staklenih proizvoda. Ideja je potekla iz saznanja da bojenje opušta i umanjuje stres, pa ljubiteljima stakla i likovnog ovo može da bude prava antistres terapija.

Platforma "Kreativno staklo Srbije", po rečima naše sagovornice, uz mnoštvo podataka iz istorije same fabrike sadrži i više od 180 digitalno obrađenih staklenih predmeta, 3D modelovane rekonstrukcije stakla koje nije sačuvano, dokumentovane tehnike staklarstva, video-materijal... Trenutno, to je najveći digitalni izvor za proučavanje stakla SFS, a ove godine, uz podršku Ministarstva kulture, biće dopunjen sa još 230 predmeta. U svemu, pa i u njihovom odabiru, pomogli su sadašnji i nekadašnji radnici te fabrike budući da su mnoge od tih kolekcija nagrađivane i važan su deo zajedničkog staklarskog nasleđa.

Proizvodnja kristala, nažalost, ugašena je 2011, a samo dve godine kasnije stali su i pogoni mašinskog i ručno trgovačkog stakla. Ovakve platforme, pak, pokazuju da Srbija i Paraćin ne odustaju od svog "stakla sa dušom". To potvrđuje i činjenica da se gradi Muzej staklarstva, te da se Paraćin i dalje naziva gradom stakla.

Šoljice od pseudoporcelana

JEDAN od najzanimljivijih proizvoda paraćinske Staklare iz druge polovine 20. veka bila je šoljica za kafu napravljena od pseudoporcelana. Ovaj materijal je nastao u saradnji sa Institutom za staklo, a razvili su ga inženjeri Emil Kocmar i Jovan Velicki. Prva takva kolekcija u SFS izrađena je 1959. i predstavljena na Velesajmu u Zagrebu. Šoljice su bile hit tog vremena, posebno zbog toga što je proizvodnja male šoljice trajala svega minut, a velike - 1,4 minuta.

Iz Instituta za kreativno preduzetništvo ističu da je cilj kompletne ove inicijative da se odaju priznanje i počast svim generacijama koje su kreirale paraćinsko staklo, uz ideju da se revitalizuje ručno duvano staklo na koje je bio ponosan ne samo Paraćin, već i cela nekadašnja Jugoslavija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove