SEĆANJE NA PAKAO U DOBROVOLJAČKOJ ULICI 1992: Još se nadamo pravdi

M. REGOJE

04. 05. 2023. u 12:49

U ISTOČNOM Sarajevu i Sarajevu juče je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obeležena 31 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kada su paravojne muslimanske formacije napale kolonu vozila JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici.

СЕЋАЊЕ НА ПАКАО У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ 1992: Још се надамо правди

Mariana Regoje

Poručnik Željko Pantelić koji je 2. maja 1992. ranjen u Komandi 2. vojne oblasti, a dan kasnije i zarobljen u Dobrovoljačkoj ulici tokom mirnog povlačenja JNA iz Sarajeva, istakao je da se nada da će osumnjičeni za zločine počinjene 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici biti osuđeni.

Mučki ubijena 42 pripadnika JNA

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, po naredbi člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, 3. maja 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast. Dan ranije, 2. maja 1992, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane napali su Dom JNA i Komandu Druge vojne oblasti u Sarajevu. Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

-Žao mi je što tom optužnicom nisu obuhvaćeni svi zločini koji su počeli 20. aprila ubistvom vojnika na Bistriku, kao i onim ubistvima koja su se desila nakon 3. maja dok se jedinice JNA još nisu bile povukle sa teritorije BiH – rekao je Pantelić.

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića vojnika JNA poginulog u Dobrovoljačkoj ulici, rekla je da čeka pravdu i da se nada da će je dočekati.

Gordana Gvozdenović, sestra poginulog vojnika, istakla je da se zločin odigran u Dobrovoljačkoj ne sme zaboraviti.

-Došla da odam počast svom bratu i svoj braći koja su na svirep način ubijeni – istakla je ona.

Učesnici obeležavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigli su na mesto zločina uz jake mere obezbeđenja, a trasa kojom su se kretali autobusi bila je obezbeđena velikim brojem federalnih policajaca koji su bili prisutni i na mestu zločina.

Među učesnicima obeležavanja vojnika JNA su preživeli, članovi porodica stradalih, predstavnici institucija Republike Srpske, zvaničnici Srpske u institucijama BiH, grada Istočno Sarajeva i gradskih opština, te predstavnici boračkih kategorija.

Na mestu stradanja vojnika položene su ruže i zapaljene sveće, čime je završeno ovogodišnje obeležavanje i sećanje na zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

Podsećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je, početkom aprila 2022. godine, optužnicu za zločine nad pripadnicima JNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, a potvrđeno je da je istragom obuhvaćeno 11 lica.

Pred Sudom BiH, 21. septembra prošle godine počeo je pretres u predmetu koji se vodi protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!