SEĆANJE NA PAKAO U DOBROVOLJAČKOJ ULICI 1992: Još se nadamo pravdi

M. REGOJE

04. 05. 2023. u 12:49

U ISTOČNOM Sarajevu i Sarajevu juče je, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obeležena 31 godina od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kada su paravojne muslimanske formacije napale kolonu vozila JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici.

СЕЋАЊЕ НА ПАКАО У ДОБРОВОЉАЧКОЈ УЛИЦИ 1992: Још се надамо правди

Mariana Regoje

Poručnik Željko Pantelić koji je 2. maja 1992. ranjen u Komandi 2. vojne oblasti, a dan kasnije i zarobljen u Dobrovoljačkoj ulici tokom mirnog povlačenja JNA iz Sarajeva, istakao je da se nada da će osumnjičeni za zločine počinjene 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici biti osuđeni.

Mučki ubijena 42 pripadnika JNA

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane BiH su, po naredbi člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića, 3. maja 1992. godine napale kolonu vozila JNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast. Dan ranije, 2. maja 1992, pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane napali su Dom JNA i Komandu Druge vojne oblasti u Sarajevu. Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

-Žao mi je što tom optužnicom nisu obuhvaćeni svi zločini koji su počeli 20. aprila ubistvom vojnika na Bistriku, kao i onim ubistvima koja su se desila nakon 3. maja dok se jedinice JNA još nisu bile povukle sa teritorije BiH – rekao je Pantelić.

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića vojnika JNA poginulog u Dobrovoljačkoj ulici, rekla je da čeka pravdu i da se nada da će je dočekati.

Gordana Gvozdenović, sestra poginulog vojnika, istakla je da se zločin odigran u Dobrovoljačkoj ne sme zaboraviti.

-Došla da odam počast svom bratu i svoj braći koja su na svirep način ubijeni – istakla je ona.

Učesnici obeležavanja stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigli su na mesto zločina uz jake mere obezbeđenja, a trasa kojom su se kretali autobusi bila je obezbeđena velikim brojem federalnih policajaca koji su bili prisutni i na mestu zločina.

Među učesnicima obeležavanja vojnika JNA su preživeli, članovi porodica stradalih, predstavnici institucija Republike Srpske, zvaničnici Srpske u institucijama BiH, grada Istočno Sarajeva i gradskih opština, te predstavnici boračkih kategorija.

Na mestu stradanja vojnika položene su ruže i zapaljene sveće, čime je završeno ovogodišnje obeležavanje i sećanje na zločin u Dobrovoljačkoj ulici.

Podsećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je, početkom aprila 2022. godine, optužnicu za zločine nad pripadnicima JNA počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, a potvrđeno je da je istragom obuhvaćeno 11 lica.

Pred Sudom BiH, 21. septembra prošle godine počeo je pretres u predmetu koji se vodi protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u Dobrovoljačkoj ulici 3. maja 1992. godine u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NARODNU KUHINJU DOSPEO SAM IZ SVILE I KADIFE: Priča Zorana Popovića, iz Čačka, poput filmskih o milioneru koji je postao beskućnik