DANTEA IZ 1544. GODINE NEMAJU NI U ITALIJI: Blago u Narodnoj biblioteci u Smederevu

Јелена Илић
Jelena Ilić

01. 05. 2023. u 18:00

NARODNA biblioteka Smederevo, koja je ovih dana obeležila 177 godina postojanja, u svojim odajama krije kulturno blago neprocenjive vrednosti o kome se dugo gotovo ništa nije znalo. U posebnim ormanima nalik sefovima, pod ključem se čuvaju 544 knjige koje su zvanično kulturno dobro Republike Srbije.

ДАНТЕА ИЗ 1544. ГОДИНЕ НЕМАЈУ НИ У ИТАЛИЈИ: Благо у Народној библиотеци у Смедереву

Foto: N. Živanović

Fond stare i retke knjige Narodne biblioteke Smederevo prava je riznica u kojoj se čuvaju

primerci stari nekoliko vekova, a najstarija knjiga u sefovima je Danteova "Božanstvena
komedija", izdata u Veneciji 1544. godine, koje danas nema čak ni u Italiji!

- Naša "Božanstvena komedija" je izuzetno redak primerak. U Italiji postoje primerci ove knjige, ali nemaju ono što ima naša, a to su ilustracije. Zbog ovoga je jedinstvena u svetu. Često nam se obraćaju iz ambasade Italije sa molbom da fotografišu ilustracije - kaže direktorka biblioteke, Marina Lazović.

Heroina među knjigama, moglo bi biti drugo ime Marine Lazović, Ruskinje po rođenju, koja

je gotovo četiri decenije neumorno sa prašnjavih polica i ormana od zaborava otimala i izučavala knjige. Diplomirala je na prestižnom Lomonosov univerzitetu u Moskvi, ali je bila i student Beogradskog univerziteta.

Ima zvanje profesora ruskog jezika i književnosti, srpskog jezika i književnosti, ali takođe i diplomiranog bibliotekara, bibliografa i arheografa. Njenoj posvećenosti biblioteka možda i najviše duguje što danas ima primerke koje drugi nemaju.

- Ovde sam, još kada sam se zaposlila pre 34 godine, počela da pronalazim knjige na staroslovenskom jeziku složene u policama, i otkrila da je to zapravo neprocenjivo blago Smedereva. Prionula sam na posao izučavajući sve što sam pronašla, jer je arheografija moja prva ljubav. Moja prednost je što znam staroslovenski, starogrčki i sanskrit, i presrećna sam što je moj rad rezultirao Fondom stare i retke knjige. Smederevci, osim gvožđa i gvožđa, imaju u vlasništvu knjige koje predstavljaju kulturno blago Republike Srbije od izuzetnog i velikog značaja - govori direktorka.

Knjige štampane do 1800. su po zakonima Srbije kulturno dobro od izuzetnog značaja i takvih je dvanaest u smederevskoj biblioteci. Ovde je i devet bibliografija. Knjige su konzervisane, sterilisane i čuvaju se u specijalnim ormanima poput sefova.

Najvažnija u ovoj riznici je "Stematografija" Hristofora Žefarovića na ćirilici štampana u Beču 1741. godine. Reč je o zbirci starih grbova Evrope i Srbije srednjeg veka. Ovde je i Jevanđelje po Mateji iz 1781, potom "Biblija sakra" iz 1619. godine koju su posle konzervacije u Beogradu kao "slučajno" zaboravili da vrate, ali upornost smederevskih

bibliotekara se isplatila.

Skoro svaka od ovih knjiga ima neverovatnu priču. Tako je i sa bogato ilustrovanom publikacijom Simona Simonovića "Opisanje staroga grada Jerusalima" iz 1781. Reč je o ruskoj redakciji staroslovenskog jezika.

- Ona sadrži rukopis vlasnika koji je u njoj ispisao tekst i iscrtao svoje inicijale, a vlasnik je bio Hadži-Ruvim, jedan od srpskih velikodostojnika kome je u Prvom srpskom ustanku, baš u Smederevu, odsečena glava - priča Lazovićeva.

Deset seoskih biblioteka

NAKON što je srušena u eksploziji 1941. godine, biblioteka je ponovo otvorena 1946. godine. Danas se nalazi u zgradi

posebno projektovanoj za ovu namenu na 1.900 kvadratnih metara. Ima sedam odeljenja, 200.000 bibliotečkih jedinica,
8.000 korisnika godišnje, a svaki dan u nju uđe po 200 građana. Takođe, smederevska biblioteka ima nešto što nema nijedna biblioteka u Srbiji - čak deset seoskih biblioteka u kojima je članarina besplatna, zbog čega stalno raste broj korisnika.

Tu je i primerak "Ružice". Reč je o jednom od prvih srpskih časopisa. Prvi broj objavljen

je 1827. godine dok se u stručnoj literaturi svuda navodi da je drugi broj ovog časopisa štampan 1828. godine izgubljen i da ne postoji u Srbiji.

- Kada smo mi našu "Ružicu" predstavili u bibliografiji na stručnim skupovima, zapravo

smo dokazali da je drugi broj kod nas, počeli su da nas zovu arheografi sa pitanjem: - Odakle vam to, pa to ne postoji! Ja kažem - izvolite, dođite u Smederevo pa se uverite
- prepričava direktorka biblioteke.

Knjige koje se čuvaju pod ključem uglavnom potiču iz privatnih biblioteka Milana Jovanovića Stojimirovića, Dimitrija Ljotića i prote Đukića. Smederevo je danas,

na svaki način, riznica knjige, uprkos sudbini koju su, kroz vekove, imala ovdašnja svetilišta knjiga.

"Božanstvena komedija"

NARODNA biblioteka Smederevo ima nekoliko digitalnih kolekcija na svom sajtu. Za godišnjicu je promovisana digitalna kopija nedeljnog lista "Glas Podunavlja" koji je zvanično kulturno dobro od izuzetnog značaja. Prema planu digitalizacije, uskoro će i najstarija knjiga "Božanstvena komedija" štampana u 16. veku, biti u digitalnom izdanju dostupna čitaocima širom sveta.

Od najbogatije srednjovekovne dvorske biblioteka despota Đurđa Brankovića u prestonom

Smederevu, danas nema nijedne knjige. Sve su u rasejanju, i njima se hvali
kulturna elita Evrope, ali Smederevci čine sve da ih povrate, makar kroz digitalne kopije.

Još jednom je u istoriji grad ostao bez svojih knjiga. Ovde je 1846. godine ukazom Ministarstva unutrašnjih dela, formirano čitalište. Bilo je to drugo srpsko čitalište posle beogradskog, a akt o osnivanju potpisao je Jovan Sterija Popović. A onda je u eksploziji nemačke municije u Smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. godine, biblioteka srušena do temelja.

Na zgarištu je ostalo tek 68 knjiga. Danas nema nijedne sačuvane. Tako je smederevska biblioteka jedna od retkih koja je bukvalno iznikla iz pepela svojih knjiga.

Miroslavljevo jevanđelje

U BIBLIOTECI se nalazi i jedno od desetak fotolitografskih izdanja "Miroslavljevog jevanđelja" iz 1897. godine koje se čuvalo u letnjem dvoru dinastije Obrenovića u Smederevu, ali je devedesetih godina, na volšeban način, nestalo. Čovek u čijim se rukama našlo, verovatno pritisnut besparicom tih vremena, ponudio je biblioteci da ga otkupi, što je ona i učinila za ogromne novce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati