NI ORNITOLOZI NE ZNAJU ZAŠTO JE TAKO: Bele rode mnogo vole Donje Međurovo

J. ĆOSIN

26. 04. 2023. u 07:10

GOTOVO svako selo duž Južne Morave može se pohvaliti bar jednim parom belih roda, ali jedino Donje Međurovo kod Niša broji čak 15 gnezda. Ima ih na banderama, drveću, trafostanicama, krovovima... Svake godine u ovo selo se doseljava najveća populacija ovih ptica južno od Save i Dunava, pa je od meštana potekla inicijativa da ponese naziv "niško selo roda".

НИ ОРНИТОЛОЗИ НЕ ЗНАЈУ ЗАШТО ЈЕ ТАКО: Беле роде много воле Доње Међурово

Foto: J. Ćosin

Zašto su odabrale baš Donje Međurovo, nepoznanica je i za ornitologe, a meštani veruju da je zato što su oni dobri ljudi. Navikli su na ove posebne stanare i brinu se o njima, pa kada je loše vreme, "serviraju" im ribu ili lavore vode da se okrepe.

- Svake godine imamo sve više gnezda, a nadamo se da ćemo sada imati bar još par-dva više. Volim ih jer dolaze iz Afrike, izdaleka. Stalno im popravljam gnezda, kao da su se pripitomile ovde pored mene. Više od 20 godina imamo ova gnezda ispred kuće. Bude ih nekoliko, pa ih vetar obori, a mi napravimo druga. I one uvek dolaze kod nas - priča nam Slaviša Nikolić.

J. Ćosin

Mural na školi u Donjem Međurovu

On kaže da stručnjaci savetuju da se ne treba mešati previše u prirodu kada je o pticama reč, ali da im treba priteći u pomoć kada je zbog vremenskih neprilika potrebno.

- Za jun i jul, kad im je gužva za vodu, iskopao sam im nekoliko bazenčića da odatle piju, da ne bi išle do Morave. I hranim ih, donosim im ribu, dajem im... Kao da su pripitomljene. Milina je gledati ih - s uživanjem govori Nikolić.

Zaslužile i mural na školi 

BELE rode su u Donjem Međurovu, zasluženo, dobile i mural. Zid seoske osnovne škole oslikan je njima u čast, a meštani veruju da će mesto postati turistička atrakcija kao "niško selo roda". Inače, prema proceni Društva za proučavanje i zaštitu ptica Srbije, populacija belih roda u Srbiji je stabilna i broji oko hiljadu i po parova. 

U južnomoravskim selima ima ukupno tridesetak gnezda belih roda, a zašto je polovina njih baš u Donjem Međurovu, pitali smo Slobodana Markovića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

- To je enigma i nama jer pogodnih staništa ima i u ostalim selima uz Južnu Moravu, a u njih dolaze jedan do dva para - kaže Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

J. Ćosin

Gnezda prave i na kućama

Gnezda belih roda u ovom selu imaju i specifičnost, jer ispod njih žive španski vrapci, još jedna vrsta ptica selica retka za Srbiju.

- Ispod gotovo svakog gnezda imamo kolonije španskih vrabaca. To je veoma retka vrsta za Srbiju. Na jugu je češća, a na severu Srbije gotovo da je nema - naglašava Marković.

Bele rode su u svoja stara gnezda počele da se vraćaju u martu, a na putu ih prate mnoge nedaće.

- One obično dolaze iz centralne Afrike i prelaze hiljade kilometara da bi došle ovde. Na tom putu imaju prepreke i od ljudi i od prirode, poput lovaca na Bliskom istoku ili jakog nevremena - ispričao nam je Marković. - Veliki je problem i stradanja od elektrokucije, udara struje, jer su rode velike ptice i mogu lako da dodirnu električne žice. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni