ZVONIK GOTOV ZA ILINDAN: Župljani iz sela Pleš kod Aleksandrovca složno grade crkvu pored arheološkog lokaliteta iz trećeg veka (FOTO)

S. BABOVIĆ

10. 04. 2023. u 13:00

"IMA boga, ali boga mi, i vernika", poručuju meštani malog sela Pleš kod Aleksandrovca, koji su počeli da grade crkvu pored arheološkog lokaliteta iz 3. veka.

ЗВОНИК ГОТОВ ЗА ИЛИНДАН: Жупљани из села Плеш код Александровца сложно граде цркву поред археолошког локалитета из трећег века (ФОТО)

FOTO: Privatna arhiva

Složno, isključivo od para koje su sami sakupili, vredni Župljani su prvo izgradili letnjikovac nadomak nalazišta Jablanica, a od prošle nedelje počeli da ravnaju teren za temelje buduće bogomolje. Biće to crkva-brvnara, posvećena Svetom Iliji.

- Do našeg praznika nadamo se temeljima i zvoniku, a za ostalo, kako Bog da - priča za "Novosti" Aleksandar Stajkovac,predsednik MZ Pleš. - Narod je voljan, iako je naše selo malo. To dugujemo precima. Na lokalitetu su se vekovima sakupljali naši stari, saborovali, verujući da je tu crkvište. Kada smo se odlučili da gradimo crkvu, došli su arheolozi da provere teren. Pre jedno devet godina nađeni su ostaci rimskih termi, a prošle godine nastavili su sa istraživanjima.

Ispod zemlje, kako su "Novosti" pisale, nađen je čitav niz objekata za koje stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva pretpostavljaju da zauzimaju oko 60 odsto lokaliteta. Možda verskog objekta nema među njima, ali vera, dodaju meštani Pleša, postoji.

- Crkvu gradimo u blizini, na drugoj obali rečice - objašnjava nam Stajkovac. - Imaće 54 kvadratna metra, a nadamo se da će zajedno sa prilaznim putem, portom, zvonikom i svim drugim sadržajima, sve biti gotovo za dve do tri godine. To je realan rok, jer već imamo jedan lepi manastir Svetih Vrača na kilometar od susedne Rađevice, kao i temelje druge crkve na putu ka Vrnjačkoj Banji.

SVETE BRVNARE

NEVELIK je broj sačuvanih crkvi-brvanara u Srbiji. Očekuje se otuda da će ova nova u Plešu, posvećena Svetom Iliji, biti prava atrakcija. Jedna od najpopularnijih bogomolja ove vrste u Rasinskom okrugu je u selu Dupci, nadomak Brusa. Posvećena je arhangelu Gavrilu i napravljena je od čistog hrasta. Veruje se da je izgrađena u vreme pozne turske vlasti. Materijal, izgled i manja veličina ovakvih objekata, omogućavali su vernicima da brzo presele crkvu ili je zbog gradnje u šumi, prosto sakriju od Turaka obližnjim drvećem.

Lokalitet Jablanica prvi put je značajno oživeo pre devet godina, kada je tokom zaštitnih istraživanja baš zbog izražene želje meštana da na tom mestu podignu kompleks Svetom Iliji, iz zemlje "izronilo" jedinstveno malo kupatilo ("balneum"). Pre tri godine, geofizička istraživanja pokazala su postojanje čitavog niza objekata ispod zemlje: vile rustika u prvom redu.

Prošle jeseni otkriven je i dragocen pokretan materijal i počelo je da se veruje da ispod zemlje mogu osvanuti i ekonomski objekti, poput žitnice (hoteuma), štale, kovačnice, topionice.

- Na rimskom novčiću koji smo pronašli je lik cara Aurelijana iz 3. veka, predstavljen sa zrakastom krunom kao personifikacijom Sola, boga Sunca, a imamo i slične nalaze novčića koje će nakon konzervacije i uklanjanja patine biti vidljivi - objasnila je za "Novosti" dr Marija Marić tokom prošlogodišnjih istraživanja.

Teško je znati ko je tačno bio vlasnik privatnog poljoprivrednog imanja na čijem prostoru je otkriveno rimsko kupatilo i detektovani objekti ispod zemlje. Veruje se da su slična gradili pripadnici romanizovanog stanovništva. Oni su za vreme imperijalnog sistema dobili visoke funkcije u lokalnim gradovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna