NOVI PROJEKAT DZPPS: Zajedno da budu i mede i med

J. Matijević

18. 03. 2023. u 11:29

RASTUĆA populacija mrkog medveda poslednjih godina uzrokovala je štete u nekim domaćinstvima, voćnjacima i posebno u pčelinjacima Zlatiborskog okruga. Da se to više ne bi dešavalo, da bi se u ovom kraju razvijao eko-turizam, ali i da bi se podržao oporavak populacije ove zaštićene vrste u Srbiji, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) osmislilo je novi projekat "I mede i med - da uvedemo red!" i pozivaju javnost da glasanjem podrže njegovu realizaciju.

НОВИ ПРОЈЕКАТ ДЗППС: Заједно да буду и меде и мед

S. Botoški

Kako se navodi u saopštenju, DZPPS želi da obezbedi 10 najugroženijih farmera kupovinom ograde za košnice otporne na medvede i još 10 farmera poklanjanjem 10 štenaca ovčarskih pasa. Osim toga, da bi se medvedi zadržali dalje od farmi, biće posađeno 500 autohtonih biljaka i sadnica voća. Istovremeno, za podršku lokalnoj zajednici da razvije eko-turizam koji će im donositi kontinuirane prihode, planirano je pravljenje staze za pešačenje i trčanje na kojima će biti označeni lokalni farmeri i pčelari i ponuđeni njihovi proizvode posetiocima.

GLASANjE

U SAOPŠTENjU DZPPS, kažu da se za njihov projekat Supporting Brown Bear Comeback in Serbia može glasati na sajtu www.eocaconservation.org, a da se više detalja o samom projektu može saznati na veb-stranici DZPPS. 

Ovim projektom konkurisano je kod Evropskog udruženja za zaštitu prirode (European Outdoor Conservation Association) i posle nekoliko etapa rigoroznih provera, projekat "I mede i med - da uvedemo red!", ušao je u finale, gde je stavljen na glasanje javnosti putem sajta.

- Pozivamo sve da izdvoje minut svog vremena, da odu na sajt i glasaju za naš projekat. To je najmanje što svi možemo da učinimo u ovom trenutku. Dvadeset prvi vek je vreme suživota i saradnje sa prirodom, drugačije ne ide, što se već sada jasno pokazuje. Zato i kažemo da je moguće: i mede i med, da uvedemo red - kaže Damir Trnovac, biolog DZPPS. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)