PROGRAM DEČJEG SELA U SREMSKOJ KAMENICI: Zaživeo jedino na području Novog Sada

Lj. PRERADOVIĆ

04. 03. 2023. u 14:11

DEČJE selo u Sremskoj Kamenici, već punu deceniju pored svoje redovne delatnosti, razvija programe intenzivne podrške porodicama koje su u krizi i onim koji imaju decu sa smetnjama u razvoju. Ovi programi, prvi u našoj zemlji započeti su još 2012. godine, i podrazumevali su intenzivan rad sa porodicama na području Južnobačkog okruga.

ПРОГРАМ ДЕЧЈЕГ СЕЛА У СРЕМСКОЈ КАМЕНИЦИ: Заживео једино на подручју Новог Сада

Lj. Preradović

U početku, programi su finansirale međunarodne i naše organizacije, a iza ovakve podrške porodicama, tada je stalo i resorno Ministarstvo za socijalna pitanja, ali i šira profesionalna javnost. Cilj je bio da tu uslugu finansira država, jer su sve urađene analize i studije ukazivale da je to opravdano, ali i obavezujuće za državu po međunarodnim standardima i konvencijama koje je potpisala.

Nažalost, kako kažu Maja Dapčević i Jovana Tomić, porodični saradnici, to nije ostvareno, pa su ugašene skoro sve aktivnosti i podrška porodicama na teritoriji Srbije, osim u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, gde se zahvaljujući podršci Grada Novog Sada nije prestalo sa ovim vidom podrške ugroženim porodicama, ali sada samo teritoriji Novog Sada.

- Projekat „Podrška porodici u krizi“ Grad finansira punih pet godina – ističu naše sagovornice. - Na godišnjem nivou pruža se podrška za oko 130 korisnika, koje je uputio Cenatr za socijalni rad, u skladu nsa utvrđenim procedurama i stručnom postupku, dostavljenim izveštajima o porodicama i definisanim zadacima.

Usluga porodičnog savetnika, kako dalje predočavaju, počiva na jednom od prava deteta, a to je da živi u svojoj porodici sa svrhom unapređenja kapaciteta porodice da omogući bezbednost deteta i kvalitetan razvoj u porodičnom okruženju.

NAJVAŽNIJA JE PODRŠKA U KRIZI

PROGRAM „Podrška porodici u krizi“, osim psihološke podrške, podrazumeva i savetovanja, kako da reše svakodnevni problemi i organizuje porodični život, zatim edukativnu podršku (saradnja sa školama i nabavka školskog materijala), mentorstva, podršku u zdravstvenoj zaštiti kao i materijalne podrške za neophodne hitne intervencije za koje grad izdvaja deo sredstava. Dosadašnja iskustva u radu sa porodicama pokazala su da je ovo najbolji vid pružanja podrške porodicama kako bi se sprečilo izmeštanje dece u domove ili hraniteljske porodice.

Konkretni ciljevi su prevencija izmeštanja dece iz prirodnih porodica u institucije sistema kao i podrška njihovom povratku u porodicu, unapređenje kapaciteta roditelja kroz podršku u sticanju znanja i veština u oblasti roditenjstva.

- Sve ovo sprovode stručni radnici sa znanjem iz pedagoških, defektoloških, psiholoških i srodnih znanja kažu naše sagovornice. - Kontinuirano se radi sa porodicama, odlazi se na teren u posete porodicama, sarađuje se sa ustanovama socijalne zaštite, obrazovnim, zdravstvenim i drugim institucijama koje su značajne za decu i roditelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POJAVIO SE NOVI SNIMAK! Evo kako je Novak Đoković pogođen flašom u glavu (VIDEO)