KLAFUTI SA SMOKVAMA: Stari francuski desert koji se jede sa velikim uživanjem, a pravi od savršenih sastojaka

Novosti online

16. 09. 2023. u 15:30

Francuzi su poznati kao izuzetni gurmani, a njihovi slatkiši se prave od mnogo ukusa a vrlo malo nezdravih sastojaka. Akcenat je na intenzivnom ukusu, a najbolji primer je Klafuti od smokava.

КЛАФУТИ СА СМОКВАМА: Стари француски десерт који се једе са великим уживањем, а прави од савршених састојака

Foto: Jutjub/Printskrin/Mama Buba

Sastojci:

  • 1 l crnog vina iz Bordoa
  • 470 g kristal šećera
  • 14 zrelih tamnih smokava
  • 1 veći štapić cimeta ili 2 manja
  • 120 ml mleka
  • 120 ml mlečne slatke pavlake
  • 4 jajeta
  • 130 g šećera
  • 30 g brašna
  • 30 g mlevenog badema (blanširan i oljušten)
  • 1 kašika putera za podmazivanje kalupa
  • oko 30 g šećera za kalup

Priprema:

Sipati vino i 470 g šećera u šerpu, dodati šipke cimeta i staviti na vatru da provri i da se šećer istopi a cimet aromatizuje vino. Skloniti sa šporeta, dodati smokve, pa vratiti na šporet na vrlo laganu toplotu 20 – 30 minuta, da se poširaju u otklopljenoj šerpi, ne smeju da vriju. Isključiti i ostaviti da se hlade u vinu.

U međuvremenu pripremiti testo za klafuti. Sipati u dublji tiganj ili manju šerpu mleko i slatku pavlaku pa staviti na šporet da prokuva. U činiju razbiti jaja, dodati šećer i dobro žicom izmutiti, ali ne treba jako dugo mutiti.

 

Dodati brašno, pažljivo promešati pa dodati jako fino mleveni badem i promešati.

U ovu smesu usuti vruće mleko i pavlaku i promešati. Smokve, koje su se u međuvremenu ohladile da budu jedva mlake, izvaditi na tacnu na kojoj su kuhinjski ubrusi da se ocede. Vino vratiti na šporet da se dalje redukuje i da se napravi gusti sirup.

Okruglu modlu za klafuti, prečnika 26 cm, dobro namazati puterom i posuti šećerom i odole i sa strane. Smokve poređati da budu malo razdvojene jedna od druge pa pažljivo sipati smesu za klafuti između smokava tako da pokrije oko ¾ visine smokave.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni sa ventilatorom 15 minuta pa smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 – 20 minuta.

Da bismo unapredili prezentaciju, svaku smokvu premazati sirupom od vina (vino u kome su se poširale smokve se naknadno ukuva do gustog sirupa), što će im dati dodatni sjaj i dodati još malo ukusa.

(Kurir Stil)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)