SALATA OD CVEKLE SA SIROM I PISTAĆIMA: Bogatog ukusa, hranljiva i jednostavna za spremanje
Bogata salata od cvekle sa sirom i pistaćima je odlična za večeru ili kao prilog.
Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food
Sastojci:
Za pečenu cveklu:
- 2 srednje cvekle, cele
- 15 ml maslinovog ulja
- morska so
Za salatu:
- 1 velika glavica komorača
- 3 srednje pomorandže
- 145 g bebi rukole
- 230 g mladog sira
- 40 g seckanih pistaća
Za preliv za salatu:
- rendana korica od 1 velikog limuna
- 80 ml sveže ceđenog limunovog soka
- 80 ml maslinovog ulja
- 2 velika čena belog luka
- 1 kašika senfa
- 15 ml meda
- 1/2 kašičice morske soli
- mleveni crni biber, po ukusu
- 1/2 kašike sveže majčine dušice
Priprema:
Za ovu salatu prvo pripremite cveklu. Zagrejte rernu na 220°C. Operite cveklu i osušite je tapkanjem. Ne ljuštite je. Svaku cveklu stavite na mali list folije, a veće cvekle isecite na pola. Poprskajte malo maslinovog ulja preko vrha i lagano začinite morskom solju. Čvrsto umotajte cveklu u foliju i stavite u malu posudu za pečenje.
Pecite cveklu na 220°C dok ne omekša – oko 30 do 45 minuta, u zavisnosti od veličine cvekle. Izvadite je iz rerne, iz folije i ohladite je na sobnoj temperaturi. Nakon toga pripremite sastojke za salatu. Kada se cvekla dovoljno ohladi da se može rukovati, koristite nož da je oljušite, a zatim je isecite na tanke kriške.
Zatim pripremite citruse, oštrim nožem odsecite koru, a zatim isecite pomorandže na tanke kriške. Stavite ih u činiju i ostavite sa strane.
Zatim, pripremite komorač. Odsecite zelene stabljike (gornji deo) i ostavite sa strane za kasnije. Vrlo tannko isecite komorač. Stavite ga u činiju i pokrijte je plastičnom folijom da komorač ne bi potamneo. Sitno iseckajte pistaće.
Za dresing za salatu, počnite sa korom limuna. Dodajte koru jednog velikog limuna u veliku mernu šolju. Iscedite sok od limuna. Sipajte maslinovo ulje. Koristite izrendajte čenove belog luka i dodajte u dresing. Dodajte dva senfa, med i začinite solju, sveže mlevenim crnim biberom i svežom majčinom dušicom. Sve umutite.
Poređajte salatu na velikom tanjiru ili u velikoj činiji. Pomešajte rukolu sa tanko iseckanim komoračem. Dodajte isečenu cveklu preko rukole. Sir odvojite na male komade i ravnomerno rasporedite po salati. Zatim dodajte kriške citrusa, pa pospite iseckanim pistaćima.
(stvarukusa)
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)