PILAV SA PILEĆIM MESOM: Za 30 minuta imaćete savršen ručak

Новости онлине

18. 07. 2024. u 12:05

Pilav, ili kako ga u turskom i arapskom svetu zovu pilaf, jeste jelo od pirinča sa mesom ili bez njega. Ono što krasi ovo jelo je jednostavnost, a opet ima neverovatno bogatstvo ukusa.

ПИЛАВ СА ПИЛЕЋИМ МЕСОМ: За 30 минута имаћете савршен ручак

Foto: A. M.

Sastojci:

  • 3 pileća karabataka (ili belo meso)
  • pirinač 3 šoljice
  • vegeta 1 kašika
  • so, biber po ukusu
  • crni luk 1 glavica
  • voda po potrebi

Priprema:

 Dva do tri karabataka stavite u 3 litra vode da provri. Kada provri dodajte kašiku suvog začina (vegete). Kuvajte na srednjoj vatri dok ne uvri za jedno pola litra. To je otprilike nekih pola sata možda i malo manje. Ako vidite da vam je dosta vode uvrelo, dodajte još jednu do dve čaše. Kada meso počne da se raskuvava, sklonite sa ringle.

Za pirinač svako ima svoju meru. Retko ko meri pirinač na grame, nego se obično meri na šoljice. I to one manje starinske od 1 dl. I jedna ta ravna šoljica ide po osobi. Ili dve do tri šoljice idu na mali đuveč pleh. Stavite u šerpu pirinač i nalijte vodu tri prsta da ogrezne. Ne dodajete ništa više. Kuvate pirinač sve dok ne prestane da upija vodu i dok skroz nabubri. To je recimo 15 do 20 minuta. Sklonite sa ringle pa ga pustite još malo da bude u šerpi nekih 5 minuta. Jednu veliku glavicu crnog luka sitno naseckajte i prodinstajte na ulju. To dinstate u đuveč plehu. Izručite pirinač i sve dobro promešajte. Stavite meso iz supe.

Kutlačom polako nalijte supu da ogrezne pirinač oko pola prsta iznad pirinča da bude. Polako malo izmešajte, dodajte biber mleveni po ukusu i zapecite u rerni na srednjoj temperaturi oko 15 do 20 minuta. Ako treba dodajte još jednu kutlaču supe. Tako će vam pilav biti lepo softan, a ne onako suv kao što zna da bude kod mnogih domaćica. Caka je u stvari u nalivanju supom i u prethodnom kuvanju pirinča.

(super recepti)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

DR NOVOSTI: Zašto je transplantacija obrva toliko popularna među ženskom populacijom?