SOČNA PAČETINA U SOSU OD POMORANDŽE: Francuski specijalitet koji obara s nogu

Новости онлине

03. 06. 2024. u 09:00

Idealno se slaže uz pire-krompir i bareno povrće. Pačetina je meso koje je savršeno za posebne prilike, veoma je bitno da je pripremite na pravi način, kako biste osetili pravi ukus sočnog mesa.

СОЧНА ПАЧЕТИНА У СОСУ ОД ПОМОРАНЏЕ: Француски специјалитет који обара с ногу

Foto: Shutterstock

 Sastojci:

  • 500 g pačjih grudi bez kosti sa kožicom
  • 4 pomorandže
  • med
  • ruzmarin
  • 2 čena belog luka
  • malo narendane kore od pomorandže
  • so 
  • biber 

Priprema:

Izvadite pačje grudi na radnu površinu. Utapkajte ih ubrusom, kako biste sklonili višak vode.

S obzirom na to da je pačja koža nešto deblja od pileće i veća je količina masnog sloja, slobodno nožem napravite kockaste šare preko kože, do mesa.

Posolite i pobiberite pačetinu sa obe strane.

U hladan tiganj, bez ulja ili putera, položite meso okrenuto na stranu kožice. Potom uključite ringlu na srednju temperaturu. Pržite tu stranu sedam minuta, tačnije, dok kožica ne postane zlatna. Sva mast koja izađe kroz kožicu, možete presuti u činiju i to iskoristite za sos.

Zatim, okrenite pačetinu na drugu stranu i pržite je svega dva minuta i za kraj je prislonite na vreo tiganj sa svih strana, pa izvadite.

Isceđenu pomorandžu sipajte u isti tiganj i dodajte izdvojenu mast od patke. Vratite tiganj na zagrejanu ringlu.

Dodajte grančicu ili dve ruzmarina i čenove belog luka. Dodajte kašiku i po meda.

Sve to mešajte oko pet minuta, pa sklonite beli luk i ruzmarin iz mešavine. Sklonite zatim i sos.

Uključite rernu na 180 stepeni i poređajte patku u pleh sa papirom za pečenje. Ispod svakog parčeta pačetine stavite aluminijumsku foliju, zatim pačetinu premažite sosom, ali nikako nemojte sve iskoristiti. Uvijte u foliju i ubacite na pet minuta u rernu.

Isecite pačetinu na kriške i prelijte sosom. Uz ovo meso odlično ide krompir-pire ili bareno povrće.

Ne zaboravite da nazdravite čašom crnog vina, koje komplimentuje ovo savršeno pečeno meso.

(ona)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Nova oprema za školu, bolji uslovi za talente: Fondacija Mozzart verna podrška obrazovanju