ĐUVEČ NA 5 NAČINA: Na jugu Srbije ga prave potpuno drugačije nego u Vojvodini - koji god da spremite dobićete savršen ručak (VIDEO)

Novosti online

27. 09. 2023. u 20:00

ĐUVEČ je staro tradicionalno jelo. Međutim, u zavisnosti od kraja Srbije, sprema se čak na različite načine.

ЂУВЕЧ НА 5 НАЧИНА: На југу Србије га праве потпуно другачије него у Војводини - који год да спремите добићете савршен ручак (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Prema "Velikom srpskom kuvaru" Katarine Popović Midžine sprema se ovako:

Za 6-8 osoba, potrebno je:

1 kilogram svinjskog mesa od buta (iseći na manje komade i osoliti)

6 većih krompira (oljuštenih i isečenih na kolute)
1 kilogram paradajza, očišćenih i isečenih na kolutove
4 zelene babure paprike, isečene na kolutove
1 manja tivica, oljuštena i isečena na kockice
1 veći patlidžan, oljušten i isečen na veće kocke
15 glavica na listove isečenog crnog luka
3 kašike masti
1 šolja opranog pirinča

Priprema: Na vreloj masti se predinsta crni luk, pa se onda u to doda meso, i isečeno povrće. Sve se dobro izmeša, pa se doda, so i biber, kao i mlevena začinska paprika. Sve se preruči u dublji sud, kao grne ili šerpu koju ćete staviti u rernu. Potom se doda i pirinač i sve se izmeša i stavi u tu šerpu u koju se nalije još vrele masti i tople vode tako da smesa ogrezne. Sve se kuva u rerni duže od sat vremena.

Druga verzija Đuveča:

Propržite crni luk, pa dodate papriku i paradajz. Kada se sve sjedini dodate taranu i ostavite da provri, pospete sa seckanim peršunom i poslužite.

Treća verzija Đuveča:

U klasičan sataraš dodajete pirična.

Foto: Printskrin

Četvrta verzija Đuveča:

U kalsičan sataraš dodajete jaje.

Peta verzija

Đuveč je sličan četvrtoj verziji, samo je razlika u serviranju.

A kako vi spremate đuveč?

(Stil Kurir)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti