PEČURKE NA TRPEZI: Recepti za šest ukusnih i brzih jela
Ukoliko volite pečurke ovi recepti su za vas.
Foto Shutterstock
Musaka od pečenih paprika
Potrebno je: 13 crvenih paprika, 5 jaja, 400 ml mleka, 2 crvena luka, 500 g mešanog mlevenog mesa, 500 g šampinjona, 200 ml soka od paradajza, univerzalni biljni začin, so, biber, bosiljak, brašno za pohovanje, ulje. Za preliv: 200 ml kisele pavlake, 2 jajeta, malo mleka
U tepsiju poređajte paprike i pecite ih u rerni. Kada budu gotove, prekrijte ih krpom i ostavite da se ohlade. Ogulite ih i od njih napravite filete. U odgovarajućoj posudi napravite smesu od jaja, mleka i brašna, malo gušću nego za palačinke. Na vrelom ulju kratko pohujte paprike umočene u ovu smesu, pa ih vadite na papirne ubruse. Na luku dinstajte mleveno meso, dodajte sitno iseckane pečurke, a nakon 15 minuta sipajte sok od paradajza. Začinite i ostavite da se malo ukuva. Pleh za musaku nauljite, pa ređajte prvo pohovane paprike, zatim meso sa pečurkama, naizmenično dok imate materijala. Isecite musaku na kocke i prelijte smesom napravljenom od jaja, pavlake i mleka. Stavite da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni.
* * * * * * * *
Šitake čorba
Potrebno je: 200 g šitake pečuraka, 1 šargarepa, glavica crnog luka, veza peršuna, 1 krompir, 100 ml neutralne pavlake, 1 kašika brašna ili gustina, bosiljak, kurkuma, so, biber
Foto Shutterstock
Sve sastojke dobro usitnite u blenderu (ostavite nekoliko pečuraka isečenih na tanke šnite), pa dinstajte na blagoj vatri. Kada masa pusti tečnost, dodajte kašiku brašna ili gustina i brzim mešanjem sprečite stvaranje grudvica. Kada se sve sjedini, nalijte litar vode i ostavite da se krčka, i po potrebi začinite. Na kraju dodajte pavlaku, a prilikom serviranja u tanjir sipajte i krutone.
* * * * * * * *
Pohovane
Potrebno je: 700 g šampinjona, 3 jajeta, brašno, prezle, susam, so
Foto Shutterstock
Pečurkama odstranite drške, pa kapice dobro operite, posolite i ostavite da odstoje desetak minuta. Ulje zagrejte u dubljem tiganju ili šerpi. Svaku kapicu uvaljajte u brašno, a onda u umućeno jaje, prezle i malo prethodno proprženog susama, pa spuštajte na vrelo ulje. Kad porumene, vadite ih rešetkastom kašikom na papirni ubrus.
* * * * * * * *
Teleće šnicle sa vrganjima
Potrebno je: 500 g telećih šnicli, 50 g sušenih vrganja, 2 šake sušenih vrhova koprive, 4 kašike brašna, 1/2 l domaće supe, 5 kašika ulja, so, biber
Foto Shutterstock
Posolite i pobiberite šnicle pa ih propržite na ulju, tek da malo porumene s obe strane. Smanjite temperaturu, na svaku šniclu sipajte kašiku brašna, nalijte supu i dodajte pečurke, koje ste prethodno držali u vodi da malo nabubre. Na kraju dodajte koprive, poklopite i ostavite da se krčka oko pola sata. Po potrebi ulijte još malo supe. Umesto koprive možete da koristite blitvu ili spanać.
* * * * * * * *
Sočna pasta
Potrebno je: 350 g testenine fetučine, 200 g slanine iseckane na kockice, 200 g šampinjona, 350 ml krem pavlake za kuvanje, 60 g pesto sosa sa sušenim paradajzom, 120 g rendanog parmezana, 2 kašičice seckanog bosiljka, maslinovo ulje, so, biber
Foto Shutterstock
U posoljenoj kipućoj vodi skuvajte testeninu i procedite. U međuvremenu, u šerpi, na malo zagrejanog maslinovog ulja, izdinstajte slaninu 3-5 minuta i stavite u tanjir. U istoj šerpi izdinstajte seckane pečurke 5-7 minuta. Zatim vratite slaninu, dodajte pavlaku, pesto sos i parmezan i promešajte. Zagrejte do ključanja i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi 3-5 minuta, pa dodajte testeninu i dobro promešajte. Posolite i pobiberite po želji i neposredno pre posluženja pospite bosiljkom.
* * * * * * * *
Punjene patlidžanom
Potrebno je: 1 plavi patlidžan, 4 kašike maslinovog ulja, 400 g šampinjona, 100 g krupno seckanih oraha, 3-4 kašike seckanog peršuna i mirođije, so, biber, 100 g narendanog mocarela sira
Foto Shutterstock
Odsecite drške pečuraka pa ih sitno iseckajte, a kape ostavite na stranu. Plavi patlidžan oljuštite i isecite na kockice od oko 1,5 cm veličine, posolite i pritisnite nečim u cediljki, pa ostavite da odstoje oko 15 minuta, da bi se ocedila gorčina iz njih. Isperite hladnom vodom i osušite ubrusom. Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i na njemu propržite patlidžan oko sedam minuta, ili dok ne dobije zlatnožutu boju sa svih strana. Dodajte drške pečuraka, propržite još tri minuta, pa sklonite sa šporeta. U većoj činiji pomešajte prženi patlidžan, orahe, so, biber, peršun i mirođiju, pa time punite kapice od pečuraka. Pospite narendanom mocarelom i pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 10 minuta ili dok se sir ne rastopi i porumeni.
SUKOB NAM JE PRED VRATIMA Rute upozorava: Mi smo sledeća meta Rusije
RUSIJA bi mogla da bude spremna da upotrebi vojnu silu protiv NATO-a u narednih pet godina, smatra generalni sekretar NATO-a Mark Rute.
11. 12. 2025. u 15:46 >> 16:40
OSUĐENI ZA UBISTVO STARCA U ZATVORU PADINSKA SKELA: Zrna saosećanja nemaju, izrečene višegodišnje kazne
SREĆKO Stefanović (22), Saša Stanković (22) i Dalibor Petrović (24) oglašeni su danas krivim u Višem sudu u Beogradu za teško ubistvo Stanimira Brajkovića (74) na bezobziran i nasilnički način u zatvoru Padinska Skela početkom februara 2024. godine. Ovom prvostepenom presudom Stefanović je osuđen na 19 godina zatvora, a Stanković i Petrović na po 18 godina.
11. 12. 2025. u 16:22
"STIGLI SRPSKI HULIGANI!" Austrijska policija plaši građane po ulicama Graca zbog navijača Zvezde
Šturm Grac i Crvena zvezda igraju utakmicu u Ligi Evrope, a pred taj meč austrijska policija je uradila nešto nesvakidašnje.
11. 12. 2025. u 16:15
Komentari (0)