SOFISTICIRANE, JEDNOSTAVNE I KREMASTE: Nikada lakše tiramisu kocke

Новости онлајн

08. 06. 2025. u 11:00

ELEGANTAN i jednostavan, ovaj desert je idealan za sve vrste proslava, lagano se priprema.

СОФИСТИЦИРАНЕ, ЈЕДНОСТАВНЕ И КРЕМАСТЕ: Никада лакше тирамису коцке

Foto: Printskrin/@FoodDolls

Tiramisu kocke donose bogatstvo ukusa kroz slojeve mekanog biskvita natopljenog kafom, kremastog maskarpone punjenja i laganog šlaga, sve posuto kakaom za završni dodir.

Sastojci:

  Za biskvit: 

* Jaja 4 komada
* Šećer 150 g
* Brašno 150 g
* Prašak za pecivo 1 kašičica
* Ulje 50 ml
* Mleko 50 ml
* Vanilin šećer 1 kašičica

  Za fil: 

* Maskarpone, 250 g
* Slatka pavlaka, 200 ml
* Šećer u prah,u 100 g

* Ekstrakt vanile, 1 kašika

  Za namakanje biskvita: 

* Crna kafa, 200 ml
* Liker (Amaretto ili Marsala - opcionalno), 2 kašike

  Za dekoraciju: 

* Šlag, 200 ml
* Kakao za posipanje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. U posudi umutite jaja sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta. Dodajte ulje, mleko i vanilin šećer, pa dobro izmešajte. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i polako ga dodajte u smesu, mešajući dok ne dobijete homogenu masu.

Izlijte smesu u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite biskvit u prethodno zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, ili dok čačkalica izvučena iz sredine ne izađe čista. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, pa ga presecite na dva jednaka dela.

Umutite maskarpone sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile dok ne postane glatko. U posebnoj posudi, umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, pa je lagano umešajte u maskarpone smesu. U posudi pomešajte ohlađenu crnu kafu sa likerom, ako ga koristite.

Svaki sloj biskvita lagano natopite ovom smešom koristeći četkicu ili kašiku.

Na prvi sloj biskvita ravnomerno nanesite polovinu kreme. Postavite drugi sloj biskvita preko kreme, pa ga natopite kafom. Preko drugog sloja biskvita nanesite preostalu kremu. Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta i nanesite je na vrh kolača. Pospite kakao prahom preko šlaga. Stavite tortu u frižider na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći, da se dobro učvrsti.

Prijatno!

(Super recepti/Žena)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

OD PENZIJE LEPO ŽIVIM: Ceca Kitić dobija pozamašnu svotu novca od države