SPANAĆ NA PROLEĆNOJ TRPEZI: Pet lakih i brzih jela - recepti

V. N.

21. 05. 2023. u 10:16

Pogledajte kako da pripremite ćufte sa pirinčem, punjene šampinjone, omlet sa fetom, zelenu čorbu i pljeskavicu iz rerne.

СПАНАЋ НА ПРОЛЕЋНОЈ ТРПЕЗИ: Пет лаких и брзих јела - рецепти

Foto: Free Images Pixabay

Ćufte sa pirinčem

Potrebno je: 500 g spanaća, 200 g pirinča, 2 jajeta, kisela pavlaka, 2 kašike prezli, brašno, biber, ulje, so

Očistite spanać, operite i kuvajte desetak minuta u ključaloj posoljenoj vodi. Zatim ocedite spanać, ostavite da se prohladi, pa iseckajte sitno. Operite pirinač, nalijte 400 ml vode i posolite. Kuvajte desetak minuta i ostavite da odstoji na toploj ringli. Ocedite pirinač i pomešajte sa iseckanim spanaćem. Po potrebi posolite i pobiberite. Dodajte jaja i prezle. Dlanove uvaljajte u brašno i od smese oblikujte loptice. Pržite na vrelom ulju da porumene sa svih strana. Vadite ćufte šupljikavom kašikom i ređajte na papirni ubrus da upije višak masnoće. Servirajte uz kiselu pavlaku ili prilog po izboru.

* * * * * * * * *

Punjeni šampinjoni

Potrebno je: 7 velikih šampinjona, 100g svežeg spanaća,125 g krem-sira, 1 jaje, 100 g kačkavalja, so, beli luk u prahu

Pečuke očistite i blago ih izdubite. Sitno iseckajte spanać, dodajte u to krem-sir, jaje i izrendani kačkavalj, pa sve dobro promešajte. Pripremljenim filom punite pečurke i poređajte ih u podmazani pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

* * * * * * * * *

Omlet sa fetom

Potrebno je: 4 jajeta, 50 g feta sira, biber po ukusu, 20 g maslaca, 2 mlada crna luka, 100 g spanaća, so, 40 ml mleka

Spanać očistite, operite i izblanširajte. Penasto umutite jaja, potom dodajte mleko (tako će omlet biti mek i vazdušast), so i biber. U to dodajte spanać, kockice feta sira i mladi luk isečen na kolutove. U tiganju otopite maslac na srednjoj temperaturi, pa sipajte umućena jaja. Omlet pecite na srednjoj temperaturi tri- četiri minuta, potom ga špatulom okrenite, pecite još dva-tri minuta i doručak je spreman za serviranje.

* * * * * * * * *

Zelena čorba

Potrebno je: 1 veza mladog luka, 1 praziluk (oko 120 g), 1 krompir (oko 200 g), 500 g spanaća, 2 kocke za supu od povrća, so, biber, 150 g kisele pavlake, ulje ili puter

Prodinstajte iseckani luk na ulju ili puteru, dodajte iseckan praziluk i oljušten krompir isečen na kockice. Dolijte malo vode i poklopljeno dinstajte nekoliko minuta, mešajući povremeno. Nalijte vodu u kojoj ste otopili kocke za supu i kuvajte dok krompir ne omekša. Dodajte očišćen i opran spanać, pa ostavite da vri nekoliko minuta na tihoj temperaturi. Umutite štapnim mikserom, umešajte kiselu pavlaku i vratite na ringlu da se malo zagreje, ali ne i da provri.

* * * * * * * * *

Pljeskavice iz rerne

Potrebno je: 500 g pilećeg belog mesa (ili mešanog mlevenog), 200 g spanaća, 2 jajeta, prezle, parmezan, ulje, so, biber

Obarite spanać u posoljenoj vodi, a zatim ga iscedite i iseckajte. Mleveno meso pomešajte sa jajima, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte iseckani spanać i prezle tako da smesa bude čvrsta i homogena. Oblikujte pljeskavice, pospite ih prezlama i rasporedite u prethodno podmazan pleh, obložen masnim papirom. Na kraju pospite parmezanom i pecite u rerni na 180 stepeni, oko 30 minuta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri