POSNA ŠTRUDLA S MAKOM: Mekana i sočna, omiljeni slatkiš mnogih generacija

Новости онлине

10. 12. 2024. u 16:00

Miris štrudle koji se širi kućom je nešto što većinu ljudi vraća u detinjstvo. Mekanom testu koje je punjeno ukusnim filom skoro niko ne može da odoli.

ПОСНА ШТРУДЛА С МАКОМ: Мекана и сочна, омиљени слаткиш многих генерација

Foto: Prodimedia

Sastojci:

  • 200 ml vode,
  • 1 kašika šećera,
  • 7 gr suvog kvasca ( 20 – 25gr svežeg ),
  • 125 gr margarina,
  • 450 gr brašna + da se testo razvuče

Nadev: 

  • 400 gr mlevenog maka,
  • 150 gr šećera,
  • 2 kašike griza,
  • 300 ml čaja od kamilice ili koji volite,
  • 4 kašike pekmeza, najbolje domaći, ne mnogo čvrst.

Priprema:

Prvo ćemo praviti nadev. Preliti dve kesice čaja vrelom vodom i ostaviti minut – dva. Izvaditi kesice, dodati griz i šećer pa promešati.

Ovom masom preliti mak, radite dok je sve još uvek vrelo, izmešati pa dodati pekmez. Pogledajte da li je pregusto, ne sme biti mrvičasto, nego mazivo, ali opet ne preretko kako ne bi curelo. Ostaviti da se hladi.

U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer i ostaviti 5 minuta. Pola mere brašna istresti u posudu, dodati iseckan margarin. Margarin neka bude sobne temperature kako bi se lakše ugradio u testo. Zatim naliti kvasac i umesiti mekano testo.

Testo odmah podeliti na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje ili podmazati ga uljem.

Razviti testo na dužnu i širinu pleha, pa naneti pola nadeva preko cele površine. Ima ga dosta pa ne brinite da li možete svuda da razvučete.

Zatim uvijati, prvo malo širi deo do vas, prebaciti pa onda sa leve strane pa sa desne malo uviti te krajeve, a onda od sebe uviti celu štrudlu.

Isto uraditi i sa drugim testom. Otopiti malo margarina pa premazati testo i izbušiti nekoliko rupica kako se gornja kora ne bi naduvala i odvojila.

Staviti u hladnu rernu pa uključiti na 180 stepeni. Ukupno peći oko sat vremena.

Pečenu štrudlu premazati margarinom i ostaviti da se ohladi.

(still)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
TA KUĆA JE STVARNO UKLETA Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku

PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.

07. 12. 2025. u 13:36

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića

DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.

07. 12. 2025. u 11:41

Komentari (0)

Nova oprema za školu, bolji uslovi za talente: Fondacija Mozzart verna podrška obrazovanju