RECEPT IZ BAKINOG KUVARA ZA SLATKU I SLANU VERZIJU POGAČE: Tradicionalne vasilice za Mali Božić
Slavimo Srpsku Novu godinu, a stari običaj nalaže da se za ručak iznese sve ono što je u jesen spremljeno za zimu, kao što su pršuta, slanina, kavurma, čvarci, kajmak, pogače, turšija, ajvar... Nakon toga običaj je da se iznese praseće pečenje. Oni koji nisu bili u finansijskoj mogućnosti da naprave svečanu gozbu u ponoć iznose krofne, a u jednu se stalja parica. Verovalo se da će osoba koja pronađe paricu imati uspešnu godinu. Krofna je zamena za česnicu. Sutradan se proslavlja Mali Božić, a tada je običaj da se umesi vasilica. Može da bude slana ili slatka, a u nju se ne stavlja parica.
Foto Printskrin Youtube/Bokina kuhinja
Slatke vasilice ili slane tradicionalno se mese za Mali Božić. Vasilica je nazvana po svetom Vasiliju, a negde se ovaj božićni kolač zove maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, u Resavi Mečka povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica. Pročitajte u nastavku teksta kako možete da je napravite i slanu i slatku.
Vasilice sa medom:
Potrebno:
* 400 ml mlake vode
* 300 g masti
* 40 g svežeg kvasca
* oko 1 kg brašna
* 1 kašičica soli
* 1 kašika šećera
* med
Priprema:
U mlakoj vodi izdrobite kvasac, pa dodajte šećer i ostavite jedno 10-ak minuta da se kvasac aktivira. Zatim postepeno sipajte prosejano brašno i istopljenu mast. Umesite testo. Podelite testo na 5-6 delova i oblikujte loptice. Pokrijte i ostavite nekih 20 minuta da odmori. Razvucite u obliku kruga na debljinu oko 0,5 cm i ređajte u pleh koji ste posuli brašnom. Viljuškom izbockajte testo i ostavite da odmori još 10 minuta. Pecite na 220°C oko 10 minuta. Vruće vasilice premažite medom i služite.
Vasilica od projinog brašna:
Potrebno:
* 300 g kukuruznog brašna
* 300 g brašna
* 3 jajeta
* 200 ml ulja
* 1 prašak za pecivo
* 1 kašičica soli
* 300 ml kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa postepeno dodajte oba prosejana brašna sa praškom za pecivo. Umesite testo i pokrijte krpom, pa ostavite da odmori nekih 10-ak minuta. Oblikujte pogaču, pa ste stavite u podmazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C nekih 20 minuta.
(StvarUkusa/Mondo)
Preporučujemo
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)