POSLE ŠESTOMESEČNOG VANREDNOG STANJA: Regioni u Španiji od 9. maja sami odlučuju o restriktivnim merama

Tanjug

04. 05. 2021. u 19:31

ŠPANSKA Vlada će prebaciti odgovornost na 17 autonomnih regiona da od 9. maja donose odluke o restriktivnim merama protiv kovid-19, kada uskoro istekne vanredno stanje, izjavila je danas zamenica premijera Karmen Kalvo.

ПОСЛЕ ШЕСТОМЕСЕЧНОГ ВАНРЕДНОГ СТАЊА: Региони у Шпанији од 9. маја сами одлучују о рестриктивним мерама

Maske se nose i na otvorenom / Foto AP

Šestomesečno vanredno stanje, koje omogućava legalno uvođenje restriktivnih mera, ističe u nedelju, prenosi Rojters.

Autonomne vlasti će moći da odrede da li će se opredeliti za policijski čas i koja područja bi mogla da idu u lokdaun, ali moraju da dobiju podršku lokalnih sudova, dodala je Karmen Kalvo.

- Autonomne zajednice mogu da opravdavaju, osporavaju, predlažu mere, policijski čas, da uvode lokdaune koji limitiraju prava i slobode, ali moraju da dobiju sudska odobrenja kazala je zamenica premijera.

Ukoliko lokalni sud odbije predložene mere, lokalna vlast može da se žali Vrhovnom sudu Španije, koji će onda odrediti pravila obavezujuća za sve autonomne zajednice.

Kada nema vanrednog stanja, španske vlasti nemaju pravo da suspenduju građanske slobode, kao što su sloboda kretanja ili okupljanja.

Zajednice sa visokom zaraznom stopom, kao što je Baskija, tražile su od vlade da produže vanredno stanje.

Još nije poznato kako će regioni odlučivati sada kada je odgovornost prebačena na njih ili kako će presuditi lokalni sudovi.

Centralna vlada je, međutim, odlučila da do 9. avgusta zaštiti vlasnike kuća ili stanova ukoliko ne mogu da plate hipoteku, a takođe nije moguće i iseći im stuju i isključiti vodu ako nisu platili račune.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA DAJE RAFU ZA MANJI UDAR NA IRAN? Netanijahu navodno promenio plan kontraudara na Teheran posle razgovora sa Bajdenom