RAT MOSKOVLJANA ZA KULTNU TRGOVINU: Reporter "Novosti" u "Jelisejevskom magazinu", prodavnici sa patinom

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 05. 2021. u 09:12

MOSKOVLjANI su minulih meseci vodili pravi medijski rat da bi sačuvali jednu od kultnih i najstarijih prodavnica u Rusiji "Jelisejevski magazin" koji se nalazi u glavnoj ulici, Tverskoj broj 14.

РАТ МОСКОВЉАНА ЗА КУЛТНУ ТРГОВИНУ: Репортер Новости у Јелисејевском магазину, продавници са патином

Magazin u Tverskoj ulici / Foto KP.ru

Vlasti Moskve su shvatile da ne smeju da dozvole nestanak ove prodavnice u koju su osim građana ruske prestonice često zalazili i turisti i divili se njenoj unutrašnjosti. Jer, ta prodavnica prehrambene robe je jedna od najlepših ne samo u Rusiji već i u Evropi.

Iako je 11. aprila prodavnica prestala da radi, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je poručio da neće dozvoliti promenu namene tog ekskluzivnog prostora i kompanije koje su zainteresovane za iznajmljivanje moći će da prodaju, kao i pre, samo prehrambenu robu, pića, kafu i čajeve iz celog sveta.

Vlasti su napravile grešku kada su kompaniji "Alije Parusa" čiji je osnovni biznis građevina, iznajmile tu prodavnicu jer oni nisu bili sposobni da vode ovu trgovinu. Sa svog čuvenog portreta trgovac Jelisejev, koji je osnovao prodavnicu 1901. godine, gledao je na glamuroznu unutrašnjost ali i na prazne, slabo osvetljene police jer na raskošnim lusterima polovina sijalica nije radila. Ali zato je poslednjeg dana pred zatvaranje bilo puno onih koji su došli da se fotografišu na tom čuvenom mestu.

Zgrada u kojoj je "Jelisejevski magazin" je pod zaštitom države kao kulturno nasleđe. Sagrađena je 1790. godine. Bogata Jekaterina Kozicka sa Urala napravila je sebi vilu koju su kasnije nasledili njeni potomci. Kasnije je knjeginja Volkonska 1824. u toj zgradi otvorila svetski salon koji su posećivali čuveni pisci i pesnici Puškin, Tjučev, Žukovski, Turgenjev... Tek 1898. milioner iz Sankt Peterburga Grigorij Jelisejev kupio je tu vilu i ponovo je restaurirao odlučan u nameri da uredi prodavnicu tako da posetioci ostanu zadivljeni kada uđu u taj prostor. I uspeo je.

Magazin u Tverskoj ulici / Foto KP.ru

Posle Oktobarske revolucije prodavnica je promenila naziv i postala je "Gastronom broj 1". Opet se tamo mogla kupiti kvalitetna roba, ali narod nije ima novca. Zbog pomanjkanja robe u SSSR je dugo godina bilo prestižnije biti rukovodilac dobro opskrbljenje prodavnice nego profesor na fakultetu. Trebalo je imati vezu da se kupi dobar sir, kobasice ili meso. Tadašnjeg direktora "Jelisejevskog magazina" Jurija Sokolova su zbog toga znali mnogi poznati. Koristeći svoj položaj Jurij Sokolov se obogatio ali je došao pod lupu moćnog KGB. Nije mu pomoglo ni bogatstvo ni veze. Zatvoren je, a 1972. streljan "zbog mešetarenja".

U vreme Jeljcina i pljačkaške privatizacije "Jelisejevski magazin" je privatizovao Jevrejin Jakov Jakubov iz Azerbejdžana. Osim prodavnice u zgradi je bio i restoran i noćni klub. Posle Jakubova, stigla je kompanija "Alije Parusa" i ponovo tamo napravila ekskluzivnu prodavnicu. Sada se čeka novi zakupac.

Magazin u Tverskoj ulici / Foto KP.ru

GRAĐANI IPAK POBEDILI

Moskovljani su zadovoljni što su vlasti odlučile da nikome ne dozvole da promeni namenu tog atraktivnog prostora koji je svedok istorije. Prekrasno unutrašnje uređenje mora da ostane isto, a to je već dovoljno da domaći i strani turisti navraćaju ako ništa drugo ono da bi se slikali "za uspomenu" na posetu glamuroznom delu Moskve koji podseća na vremena carske Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu