"NOVOSTI" NA LICU MESTA: Bilans prvomajskih protesta u Parizu i celoj Francuskoj (FOTO/VIDEO)

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

01. 05. 2021. u 20:55

NA tradicionalnim prvomajskim protestnim okupljanjima u subotu je u Francuskoj učestvovalo 106.000 ljudi prema podacima policije, odnosno 150.000, koliko su prebrojali organizatori iz redova sindikata. U Parizu je, prema istim podacima, prostovalo 17.000, odnosno 25.000 ljudi.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Биланс првомајских протеста у Паризу и целој Француској (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

U celoj zemlji organizovana je 281 manifestacija.

Imajući u vidu da su na snazi mere protiv korona virusa, broj okupljenih se smatra značajnim.

Po običaju, došlo je do skukoba između učesnika protesta i policije. Najradikalalniji su bili pripadnici anarhističke grupe "Crni blokovi". U pariskom bulevaru Volter, u 11. arondismanu, uništena je filijala banke "Sosijete Ženeral". Antikapitalisti na meti prilikom napada najčešće imaju upravo banke. Usput su stradali i izlozi, automobili i autobuska stajališta. Najratoborniji učesnici su tukli i vatrogasce koji su gasili požar na ovom bulevaru. Policajci su uzvraćali dimnim bombama, a bilo je i direktnih sukoba.

Žestoko je bilo i u drugim gradovima. U Lionu je povređeno čak 27 policajaca. U subotu uveče medijima su kružili snimci na kojima jedan pripadnik snaga reda leži nepomičan  na trotoaru.

U celoj zemlji je uhapšeno 56 ljudi, od čega 46 u Parizu. S obzirom da u Francuskoj zbog epidemije traje policijski čas koji počinje u 19 sati, policija je u to vreme počela da rasteruje poslednje učesnike skupa na pariskom Trgu Nacije. Trebalo im je oko jedan sat da najupornije "isprate" do ulaska u metro. U kordonu, sišli su stepenicama za njima.

Mir se vratio na ulice oko 20 sati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)