PROFITERI KRIZE NA METI POREZNIKA: Francuski milijarderi "optimizovali situaciju" tokom pandemije i udvostručili bogatstvo

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

27. 04. 2021. u 21:46

U Francuskoj se umnožavaju glasovi koji traže da se svi oni koji su se naglo obogatili tokom pandemije virusa korona oporezuju kao "profiteri".

ПРОФИТЕРИ КРИЗЕ НА МЕТИ ПОРЕЗНИКА: Француски милијардери оптимизовали ситуацију током пандемије и удвостручили богатство

Stefan Banselo, direktor Moderne

Iz najjače francuske opozicione stranke levice, koju predvodi Žan-Lik Melanšon, poručuju da su od početka pandemije bogataši uvećali imetak za 175 milijardi evra. Njegovi "nepotčinjeni" koriste izraz "profiteri krize". Ističu da treba dodatno oporezovati sve one koji su se naglo obogatili u trenutku dok bolest hara Francuskom i svetom.

Francuska, prema najnovijoj "Forbsovoj listi", ima 42 milijardera, dok je godinu dana ranije imala 39. Svih 42 su se spektakularno obogatili u ukupnom zbiru, sa 277 milijardi na 430! Praktično su udvostručili bogatstvo.

Za vreme pandemije, Francuzi su dobili četiri nova milijardera. Bogatstvo Stefana Bansela, generalnog direktora "Moderne", koji drži u posedu osam odsto akcija firme, procenjuje se na 3,5 milijardi evra (4,3 milijarde dolara). Vrednost akcija ove laboratorije, koja proizvodi vakcine protiv kovida na RNK bazi, utrostručila se za poslednjih godinu dana. Bensel je tako upao među hiljadu najbogatijih ljudi na planeti.

Olivije Pomel, generalni direktor "Dataloga", u evrima je "težak" 1,5 milijardu. Ima šest odsto akcija firme specijalizovane za nadgledanje "klauda" u informatici, koja je na Njujorškoj berzi prisutna tek od 2019. godine. Njihove akcije su se u 2020. uvećale 2,5 puta. Razlog je jednostavan - zbog pandemije se radi mnogo više od kuće, a i kupuje preko interneta.

Iv Loik Marten, rukovodilac firme "Jurofin sjantifik", prisutne u pedesetak zemalja na svetu, čija su se vrednosne hartije kao inovatora testova na kovid udvostručile u 2020, s 11 odsto kapitala takođe ima 1,5 milijardi evra.

Identičnu sumu poseduje i Fransoa Feje, na čelu kompanije "Trigano", kao većinski vlasnik s 58 odsto. I njihove akcije su se utrostručile. Ova firma je, inače, lider u proizvodnji kamping-karavana. Zbog kovida, mnogi sada više vole ovako da budu smešteni na odmoru nego u hotelima.

Svi oni su se obogatili zbog pandemije. Analitičari kulturno kažu da su "optimizovali situaciju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri