KREMLJ UPOZORAVA ZELENSKOG: Rusija nije učesnik konflikta, pregovori oko Donbasa samo sa predstavnicima Luganska i Donjecka

Branko VLAHOVIĆ, dopisnik “Večernjih novosti” - MOSKVA

27. 04. 2021. u 15:45

TVRDNjA ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako je spreman da se bilo gde sretne sa Vladimirom Putinom je prazna priča sa namerom da sebe predstavi pred zapadnom javnošću kao mirotvorca.

КРЕМЉ УПОЗОРАВА ЗЕЛЕНСКОГ: Русија није учесник конфликта, преговори око Донбаса само са представницима Луганска и Доњецка

Foto: Predsednička administracija Ukrajine

Cilj Zelenskog je da anulira Minske pregovore i on ne skriva tu nameru, jer ne želi da ispuni obećanje da se građanima Donjecke i Luganske oblasti daje bilo kakva autonomija. Umesto toga zabranjuje se upotreba ruskog jezika širom Ukrajine, što je dobilo tragikomičan karakter.

Predsednik Putin je već odgovorio Zelenskom da je spreman da se sa njim sretne u bilo koje vreme ako će na dnevnom redu biti normalizacija odnosa između Ukrajine i Rusije. Ali Putin je jasno kazao da o odnosima Kijeva i Donjecka i Luganska mora da razgovara sa predstavnicima Donbasa.

U utorak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov još jednom ponovio da Rusija nije učesnik konflikta u Donbasu i da Zelenski mora da razgovara sa predstavnicima Donjecke i Luganske oblasti koje su sebe proglasile republikama. Pojednostavljeno rečeno u Kremlju poručuju Zelenskom da ako želi da pregovara o odnosima sa Donjeckom i Luganskom onda mora sa njima i da priča.

Glavni problem Zelenskog je taj što bi čak i pokušaj da sedne za pregovarački sto sa predstavnicima Luganske i Donjecke oblasti bio doživljen kod ukrajinskih nacionalista kao izdaja. Oni bi mu odmah izvukli “dosije”, da ima i pasoš Izraela što je po ukrajinskom ustavu zabranjeno. Osim toga Zelenskom je jako pao rejting i pokušaj traženja političkog kompromisa sa Donjeckom i Luganskom oblašću za njega bi politički bio suviše rizičan. To pitanje je Zelenski trebalo da rešava u vreme kad je slavio predsedničku pobedu i dok je imao veliku podršku naroda, tada su nacionalisti bili saterani u mišju rupu.

Da bi sačuvao predsedničku poziciju i pokušao da bude još jedan mandat u glavnoj fotelji u Kijevu, Zelenski se udvara Vašingtonu i zapadnim liderima. On predlaže da u pregovorima oko normalizacije odnosa u Donbasu učestvuju, pored sadašnje četvorke (Francuske i Nemačke uz Rusiju i Ukrajinu) i SAD, Velika Britanija i Kanada.

Zelenski se pravda da su Minski dogovori potpisani u vreme dok je bio predsednik Petar Porošenko i smatra da bi trebalo da se “apdejtuju”.

To što Zelenski hoće da se pregovorima pridruže i SAD, Velika Britanija i Kanada sasvim je jasno. On se nada da bi te zemlje izvršile pritisak na Rusiju da se ona odrekne podrške Rusima koji žive u Donbasu. To je dosta naivna računica Zelenskog, jer po ruskom ustavu Moskva mora da štiti svoje građane - a ruske pasoše u Donbasu ima više od pola miliona ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024