DAČIĆ U INTERVJUU ZA AL DŽAZIRU: Svi su oguglali na Veliku Albaniju, a smeta im Republika Srpska i Srbija

Tanjug

21. 04. 2021. u 08:56

NISAM dobio nikakvu platformu ni od Đilasove grupacije, ni od Jeremića, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, uz opasku da se, prema njegovom mišljenju, oni ne obraćaju Skupštini kao nekome ko treba da bude pokrovitelj dijaloga i da su platforme verovatno poslali Evropskom parlamentu (EP).

ДАЧИЋ У ИНТЕРВЈУУ ЗА АЛ ЏАЗИРУ: Сви су огуглали на Велику Албанију, а смета им Република Српска и Србија

Foto: Printskrin Pink TV

Dačić je rekao za Al DŽaziru da veruje da su te dve grupacije tako postupile u nadi da će sve što oni predlože EP izneti kao svoj zahtev tokom međustranačkog dijaloga i poručio je da se "na taj način sigurno neće voditi dijalog".

Dačić je istakao da dinamika međustranačkog dijaloga pre svega zavisi od predstavnika EP.

- On pre juna sigurno neće krenuti, a videli ste da postoje neka razmišljanja, zbog pravila EP, da se to produži još nekoliko meseci -kazao je Dačić.

Osvrćući se na navodni "non pejper", koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši i na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je - video mapu koja predviđa promene granica na Balkanu, Dačić je rekao da -"ne zna šta je video Rama, veliku Albaniju ili veliku Srbiju".

- Svi su izgleda oguglali na Veliku Albaniju, a smeta im kad se pomenu Republika Srpska i Srbija. Mi se zalažemo za dejtonski sporazum, očuvanje integriteta Bosne i Hercegovine, ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, a protiv smo stvaranja velike Albanije - rekao je Dačić.

Mi smo i za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, dodao je, primetivši da on nije “razbijen” nijednim međunarodnim aktom, jer nezavisnost Kosova nisu priznale ni Ujedinjene nacije, ni EU.

U tom kontekstu prokomentarisao je i mogućnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine, navodeći mu nije jasno kako se otvara prostor za pregovore ako oni odbijaju Briselski sporazum. - Maltene kažu da više ne važi i otvoreno se zalažu za Veliku Albaniju. To je sada pitanje za EU, to je njihovo dete koje se osamostalilo - kakva je to blamaža da neko potpiše Briselski sporazum sa Ketrin Ešton i nikom ništa - rekao je Dačić.

On je zapitao kakav to autoritet ima EU "ako svaki razbojnik koji dođe na vlast na Kosovu može da kaže - ma to me ne interesuje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)