BIO JE VELIČENE VELSA: Nestao najveći glečer na svetu A68

Tanjug

18. 04. 2021. u 11:25

DONEDAVNO najveći glečer na svetu A68, više nema taj status.

БИО ЈЕ ВЕЛИЧЕНЕ ВЕЛСА: Нестао највећи глечер на свету А68

Foto: Tanjug AP

A68 je pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Velsa.

Međutim, sada satelitski snimci pokazuju da je tog masivnog glečera više nema, odnosno da je razbijen u više manjih delova, za koje američki Nacionalni centar za podatke o ledu kaže da ih više i ne vredi pratiti, preneo je Bi-Bi-Si.

A68 se odvojio od Larson C ledene oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema severu i da ubrzava usled jakih struja i vetrova.

Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj DŽordžiji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gde se istopi većina lednika.

Ovaj glečer je nekako uspeo da izbegne tu sudbinu, ali su ga umesto ostrvskih plićaka, progutale toplije vode i više temperature vazduha u Atlantiku, i razbile ga u delove.

-Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet delova, a onda su se ti delovi dodatno razbili u još manje- rekao je Ejdrijan Lakmen, sa univerziteta u Svonsiju za Bi-Bi-Si.

A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao "zvezda" na društvenim mrežama, jer su ljudi iz celog sveta kačili satelitske snimke lednika, zaključuje britanski medij.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)