BAJDEN RAZOČARAO UKRAJINSKE JASTREBOVE: Moskva smatra da je prerano da se govori o susretu dva predsednika

TELEFONSKI poziv američkog predsednika Džozefa Bajdena i predlog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se sretnu kroz nekoliko meseci u nekoj od zemalja, još jedan je dokaz da SAD ne nameravaju da zbog Ukrajine ratuju protiv moćne Rusije.

БАЈДЕН РАЗОЧАРАО УКРАЈИНСКЕ ЈАСТРЕБОВЕ: Москва сматра да је прерано да се говори о сусрету два председника

Foto: Arhiva/Sa jednog od susreta i Putina

Dvojica predsednika su u utorak po podne ponovili dobro poznate stavove, Bajden da će podržavati teritorijalnu celovitost Ukrajine, a Putin da je jedino rešenje realizacija Minskih dogovora po kojima Rusi u Donbasu treba da dobiju određenu autonomiju.

U Kijevu je vidljivo da je Bajden razočarao onaj ratoborni deo Ukrajinaca koji je znatno više očekivao od američkog predsednika, pa su sada zaključili da osim verbalne podrške malo šta mogu očekivati od Vašingtona.

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da je prerano da se govori gde bi i kada mogao da se dogodi susret predsednika Putina i Bajdena.

Ruske vežbe

RUSKA mornarica započela je vojne vežbe u Crnom moru, uoči očekivanog dolaska američkih ratnih brodova u to područje. U vojnoj vežbi učestvuju vojni brodovi iz ruske Crnomorske flote, koja ima svoju bazu na Krimu, kao i helikopteri i avioni. Dva američka bojna broda trebalo bi da stignu u Crno more ove nedelje.

Interesantno je mišljenje Vladimira Vasiljeva, glavnog naučnog saradnika moskovskog Instituta za proučavanje SAD i Kanade, koji kaže da je Bajdenov poziv Putinu signal saveznicima da sa Rusijom treba pregovarati. Vasiljev smatra da je Bajdenov telefonski poziv na neki način izvinjenje Putinu što ga je nazvao ubicom tokom intervjua za Ej-Bi-Si.

Profesor moskovskog univerziteta Lomonosov Jurij Roguljev ocenjuje da je Bajdenov poziv Putinu pre svega bio zbog želje da ruski predsednik učestvuje na video-konferenciji o klimi koju organizuju Amerikanci. Bez svetskih lidera ta konferencija neće imati nikakvu težinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)