ERDOGAN NE ODUSTAJE: Sa kanalom „Istanbul“ smo napokon nezavisna država! (VIDEO)

Novost

14. 04. 2021. u 16:56

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da konvencija iz Montrea o statusu zaliva Bosfor i Dardaneli ne odnosi na projekat kanala „Istanbul“.

ЕРДОГАН НЕ ОДУСТАЈЕ: Сa каналом „Истанбул“ смо напокон независна држава! (ВИДЕО)

Foto: EPA

- Kanal 'Istanbul' nema nikakve veze sa konvencijom iz Montrea. Taj kanal će za nas predstavljati dostignuće, jer će pomoći da se rastereti moreuz Bosfor - rekao je Erdogan, prenosi televizija „Haberturk“.

On je dodao da je „Montre sporazum koji se tiče Bosfora“.

- Prema tome, ovde dobijamo sopstvenu nezavisnost, suverenitet - rekao je Erdogan na sastanku sa studentima, koji se emitovao na Tviteru.

Erdogan je 2011. godine prvi put govorio o mogućnosti izgradnje novog kanala koji će spojiti Crno i Mramorno more. Projekat izgradnje nove morske arterije koja zaobilazi Bosfor u slučaju njegove realizacije biće najveća infrastrukturna inicijativa u istoriji Turske. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebalo bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Ranije je ministar životne sredine i urbanog razvoja Turske Murat Kurum izjavio da je Ankara odobrila plan izgradnje kanala „Istanbul“ koji će se pružati paralelno sa moreuzom Bosfor i spajaće Mramorno sa Crnim morem.

Prema konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna