"SVE RADIMO ZAJEDNO": Nemačka će povući trupe kad i SAD

Novosti online

14. 04. 2021. u 15:10

MINISTARKA odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da će se nemačke trupe povući iz Avganistana kad i američke snage i izrazila očekivanje da će na današnjoj, vanrednoj sednici NATO ovaj plan biti potvrđen. Nemačko vojno prisustvo u Avganistanu je drugo po veličini, posle američkog.

СВЕ РАДИМО ЗАЈЕДНО: Немачка ће повући трупе кад и САД

Foto: Printskrin Youtube

Zvaničnici američke administracije najavili su da će predsednik SAD DŽo Bajden danas obelodaniti planove o potpunom povlačenju američkih snaga iz Avganistana do 11. septembra ove godine, na 20. godišnjicu terorističkih napada na kule bliznakinje u NJujorku i na zgradu Pentagona.

Time bi bilo zatvoreno poglavlje američke istorije o najdužem američkom ratu iako kritičari upozoravaju da mir u Avganistanu nije siguran ni posle dve decenije sukoba, prenosi Rojters.

- Oduvek smo govorili da ćemo sve raditi zajedno pa to i činimo. To znači da će Nemačka, kao članica NATO, sinhronizovati svoje planove povlačenja iz Avganistana sa SAD - poručila je Kramp-Karenbauerova.

Podsetimo, SAD i talibani potpisali su prošle godine mirovni sporazum kojim je okončan rat u Avganistanu posle 18 godina, najduži koji su SAD vodile u svojoj istoriji. 

Sporazumom, čijem je potpisivanju prisustvovao i tadašnji američki državni sekretar Majk Pompeo, predviđeno je da će SAD i NATO povući sve vojnike iz Avganistana do 1. maja 2021. godine, ako talibani ispune prihvaćene obaveze

Talibani su nedavno izdali saopštenje u kojem upozoravaju da će nastaviti napade na strane trupe u Avganistanu ako se američka vojska ne povuče do 1. maja.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

14.04.2021. 17:59

^Oduvek su govorili da će sve raditi zajeno^ - ko će ako ne Nemačka i SAD? Ko je zbrinuo i ugostio najveće nacističke zlikovce posle Drugog sv. rata, sačuvao ih i omogućio da njihove ideje žive do današnjeg dana? Ko prvi priskoči u pomoć Americi kod svake agresije na suverene države u cilju dezintegracije i pljačke prirodnih bogastava? Ko otvoreno pomaže i podržava sve evropske saradnike iz Hitlerovog perioda? Pa ko bi drugi do Nemci, koji su svoj san da osvoje svet samo vešto kamuflirali iza neke kobajagi demokratije i navodne denacifikacije.